Αλογοσκουφης: "δεν γνωριζω τιποτα για το ελλειμμα του 2009"

22:05 21/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Υπόμνημα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των στοιχείων του 2009 απέστειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δηλώνοντας άγνοια για τις συνθήκες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 και την διαμόρφωση του ελλείμματος. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση η...
κυβέρνηση της ΝΔ δεν "παραποιούσε" στατιστικά στοιχεία».

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά πως από το 2007, η δημοσιονομική προσαρμογή που εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή,
ανακόπηκε και αντιστράφηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού χρέους, που της είχαν κληροδοτήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο υπόμνημά του ο κ.Αλογοσκούφης, δηλώνει αναρμόδιος να τοποθετηθεί επί της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009, καθώς ο ίδιος απομακρύνθηκε από το υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου.

«Όπως γνωρίζετε η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τερματίστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2009, με αποτέλεσμα να μην έχω καμία ιδιαίτερη γνώση για τις συνθήκες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 και τη διαμόρφωση του ελλείμματος για τη χρονιά εκείνη».

Σε κάθε περίπτωση, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν "παραποιούσε" στατιστικά στοιχεία. Παραποίηση στατιστικών στοιχείων καταγγέλθηκε για την κυβέρνηση Παπανδρέου, με την πρόχειρη και αστήρικτη αναθεώρηση του Οκτωβρίου του 2009, από στελέχη, όχι μόνο της ΕΣΥΕ επί κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και από στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που διόρισε η κυβέρνηση Παπανδρέου» αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο πρώην υπουργός, αναφορικά με τη στατιστική καταγραφή της δημοσιονομικής πραγματικότητας, παραδέχεται την ύπαρξη «προβλημάτων ακρίβειας των στοιχείων, που παρέμεναν και παραμένουν, κυρίως σε σχέση με τις εκτός κρατικού προϋπολογισμού δαπάνες των φορέων της γενικής κυβέρνησης», αλλά κι αυτά «πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν».

Άλλωστε, επί ΝΔ, «η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη βελτίωση της ακρίβειας των στοιχείων υπήρξε συνεχής», ενώ διενεργήθηκε και η δημοσιονομική απογραφή του 2004 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Eurostat, που «παρουσίασε τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικότητας και των στοιχείων που παρουσίαζε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Κατά την εκτίμηση του κ.Αλογοσκούφη «αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους».

Μάλιστα επαίρεται για την απογραφή, ακόμα και για το ότι επί των ημερών του «οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί βελτιώθηκαν, γι' αυτό και δεν υπήρξαν απώλειες εσόδων από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».
Keywords
Τυχαία Θέματα