Αισιοδοξια γιουνκερ για τη συνενωση πορων ετχς και εμς

11:14 29/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Αισιόδοξος για την συνένωση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα το διαδεχθεί εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή... του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt. «Θα αποφασίσουμε μέχρι το τέλος του Μαρτίου να επιτρέψουμε την παράλληλη λειτουργία του ΕΜΣ και του ΕΤΧΣ. Θα έχουμε λοιπόν 750 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή μας, δηλαδή 250 δισεκατομμύρια
που διαθέτει το ΕΤΧΣ και τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα διαθέτει το ΕΜΣ, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο», δηλώνει ο Γιούνκερ στη Die Welt.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ήλπιζε ότι το θέμα αυτό θα διευθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 1ης και 2ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να αναβληθεί η λήψη τέτοιας απόφασης.Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται να συμφωνεί με την αναβολή.«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θα το ξέρουμε περί τις 10 Μαρτίου. Και τότε θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο θέμα την αύξησης των πόρων του ΕΜΣ. Χρειάζεται να λάβουμε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν, αλλά χωρίς να βιαστούμε», λέει.Επανέλαβε επίσης ότι η απόφαση της διάθεσης σε δύο δόσεις (αντί των αρχικών πέντε) του κεφαλαίου του ΕΜΣ θα ληφθεί «πολύ πριν» από τα κράτη.Η Γερμανία τηρεί αρνητική στάση ως προς την προοπτική αύξησης των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, όμως η στάση της δείχνει να αμβλύνεται. Ετσι, οι βουλευτές της πλειοψηφίας της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δεν ψήφισαν τελικά τη Δευτέρα τροπολογία η οποία απαγόρευε την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας , όπως είχαν την πρόθεση να κάνουν την περασμένη εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα