Αιγυπτος: επαναλαμβανονται οι εκλογες με δικαστικη αποφαση

19:44 14/6/2012 - Πηγή: Fimotro

Μόλις τρεις μέρες πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου αναμετρώνται ο εκλεκτός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και ο πρώην πρωθυπουργός του...
καθεστώτος Μουμπάρακ Αχμέντ Σαφίκ, το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι «το ένα τρίτο των βουλευτών εξελέγησαν παράνομα, συνεπώς ολόκληρη η Βουλή είναι παράνομη και πρέπει να διεξαχθούν ξανά βουλευτικές εκλογές».
Η απόφαση υψώνει νέα
εμπόδια στον δύσβατο δρόμο της σημαντικότερης χώρας του αραβικού κόσμου προς τον εκδημοκρατισμό. Πρώτη δύναμη στη Βουλή, η οποία εξελέγη τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν οι ισλαμιστές.
Το δικαστήριο πάντως, αποφάσισε να μην συζητήσει αν είναι νόμιμη η υποψηφιότητα του ισλαμιστή Μόρσι, γεγονός που αφήνει πλέον ανοικτό το πεδίο για την μονομαχία της Κυριακής.
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τις κινήσεις αυτές ως απόπειρα των ανώτατων δικαστικών, τους οποίους έχει διορίσει το καθεστώς Μουμπάρακ, να παρέμβουν στα πολιτικά πράγματα της Αιγύπτου με τρόπο που θυμίζει το αντι-ισλαμικό μένος των κεμαλικών δικαστών και εισαγγελέων της Τουρκίας.
Παράλληλα η χούντα που διαδέχθηκε στην εξουσία τον ανατραπέντα και βαριά ασθενή Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε την περιορισμένη επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, ο οποίος ίσχυε επί δεκαετίες και καταργήθηκε πρόσφατα. Βασικό χαρακτηριστικό του στρατιωτικού νόμου είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα σε πολλέςπεριοχές, ιδίως σε αστικά κέντρα, η δυνατότητα ερευνών και συλλήψεων χωρίς ένταλμα και η παρατεταμμένη προφυλάκιση.
Keywords
Τυχαία Θέματα