Ένσταση Κατά Ορισμού Μου Ως Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗ : ΤΑΝΥΑ-ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΙΤΣΙΔΟΥ

Σύμφωνα με την με αρ. εκλογικού πρωτ. 8679/1-6-2012 μου γνωρίσατε ότι για ακόμα μία φορά έχω ορισθεί μέλος (αναπληρωματικό) της εφορευτικής επιτροπής του 211ου εκλογικού τμήματος, πρασίνου λόφου, της δημοτικής ενότητας Ηρακλείου του δήμου Ηρακλείου της περιφερειακής ενότητας βορείου τομέα Αθηνών της εκλογικής ...........περιφέρειας Β΄ Αθηνών αρμοδιότητος πρωτοδικείου Αθηνών
για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Δεδομένων των πραγματικών στοιχείων που θα παραθέσω κατωτέρω σας δηλώνω υπευθύνως ότι εν συνόλω η εκλογική διαδικασία όπως λαμβάνει χώρα δεν πείθει εμένα ως κοινωνική ερευνήτρια με πείρα επί των κοινωνικών ερευνών και των κριτηρίων που οφείλουν να πληρούν ότι είναι διαφανής, αντικειμενική και αδιάβλητη. Επιπλέον, μη στατιστικώς πιθανές καταστάσεις με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αυτή η διαδικασία επιλογής των μελών της εφορευτικής επιτροπής δεν είναι πραγματικά τυχαία όπως οφείλει να είναι ως προϊόν κλήρωσης αλλά στην καλύτερη περίπτωση εμπεριέχει παράγοντες μεροληψίας (bias) που και καθιστούν κατάχρηση της δυνατότητος σας να ορίζετε μέλος εφορευτικής επιτροπής και υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να αποκλείονται άλλοι συμΠολίτες από το να ασκήσουν αυτή την υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, τυγχάνω να έχω κληρωθεί τρείς (!) φορές σε τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις εκλογικού χαρακτήρα, γεγονός που δεδομένων των πιθανοτήτων λόγω του μεγέθους του αριθμού των εγγεγραμμένων Πολιτών/κατοίκων του συγκεκριμένου εκλογικού διαμερίσματος είναι στατιστικά εξαιρετικά σπάνιο και άρα μάλλον απίθανο να συμβεί χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός προτίμησης/παρέμβασης στην όλη διαδικασία.

Μέχρι και σήμερα, και όσο είχα έστω και ικανή εμπιστοσύνη στην διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας υπηρέτησα ευχαρίστως και αγόγγυστα και ως τακτικό μέλος και ως αναπληρωματικό. Μάλιστα, άλλοι συμΠολίτες προφορικώς έχουν εκφέρει την εκτίμηση ότι ακριβώς λόγω της άμεσης και αποτελεσματικότατης υπηρεσίας μου συνεχίζω μυστηριωδώς να ‘κληρώνομαι’, κάτι που θα ήταν τιμητικό εάν μου το γνωρίζατε επισήμως και εάν προϋπήρχαν κριτήρια για τέτοιες διακρίσεις/προτιμήσεις.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αυτό το μικρό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας φαντάζει πλέον όχι μόνο διαβλητό αλλά και ύποπτο, καθ’ ότι αν ‘κληρώνονται’ με ουσιαστική προτίμηση τα κριτήρια της οποίας ουδείς γνωρίζει (αφού ούτε και στο ΠΔ 26/2012 δεν αναφέρονται κριτήρια επιλογής τουλάχιστον όσον αφορά την κλήρωση), δεν έχουμε καμμία εγγύηση ότι αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να επηρεάζονται από την προσωπική άποψη, κίνητρα και τοποθετήσεις του κάθε αρμοδίου. Άρα, και δεδομένων των κατά καιρούς ομολογιών αρμοδίων υπουργών ότι ενυπάρχουν τέτοιου είδους μεροληπτικές επιλογές όσον αφορά τους παράγοντες των εκλογών, και μόνο η ένδειξη αυτή καθέτως διαταράσσει την εμπιστοσύνη μου στην εκλογική διαδικασία.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το φαινόμενο. Κατά την υπηρεσία μου στις
Keywords
Αναζητήσεις
τακτικο μελος επιτροπης, εφορευτικη επιτροπη ενσταση
Τυχαία Θέματα