Αγωνας δρομου για τον εντοπισμο των ληστων...

11:29 18/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο δραστών της ένοπλης ληστείας το πρωί της Παρασκευής στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, από όπου άρπαξαν περισσότερα από 60 αναθήματα. Οι δράστες εισέβαλαν...
οπλισμένοι, επωφελούμενοι από την είσοδο φύλακα που απενεργοποίησε το συναγερμό, την απείλησαν και απέσπασαν 65 εκθέματα ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας.
Οι ληστές ζητούσαν επίμονα χρυσά στεφάνια και γραμματόσημα, ενώ η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της φύλαξης των αρχαιολογικών
θησαυρών.
Ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι οι προθήκες όπου φυλάσσονταν τα αντικείμενα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και οι ληστές χρειάστηκε να σπαταλήσουν αρκετή ώρα για να τις σπάσουν με τις βαριοπούλες. Τόνισε, επίσης, ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν τα ενδεδειγμένα, ωστόσο, μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό (δηλαδή την ένοπλη ληστεία) ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, «η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων».
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού φύλαξης ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές και καταλήγει λέγοντας ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την κάλυψη και στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων στο υπουργείο και την εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από την πολιτική της εφεδρείας και των απολύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα