ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ 2012-15

12:12 11/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Συνεδριάζει σήμερα ατύπως υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2012-2015. Ταυτόχρονα, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οριστικοποιούνται και τα μέτρα που θα ισοσκελίσουν την απόκλιση από το στόχο για το έλλειμμα του 2010...

Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τα στελέχη της κυβέρνησης για τα μέτρα ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οποία
καταλήγει το οικονομικό επιτελείο και τις απαιτήσεις της τρόικας. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ το 2015.
Οι ελεγκτές της τρόικας, που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, εν όψει του ελέγχου για την πέμπτη δόση του δανείου έστειλαν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ζήτησαν άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η λίστα της τρόικας
Οι προτάσεις της τρόικας για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.
-Περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης.
-Μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
-Περικοπή επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.
-Μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.
-Κατάργηση φορέων στο δημόσιο τομέα, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
-Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα