''αφηστε τη δικαιοσυνη να ολοκληρωσει το εργο τησ''...

22:20 3/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ...
κατά την εκδήλωση της 27ηςεπετείου του Πανελλήνιου εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστών.
Κατά την ομιλια του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα
όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του Κράτους ορίζουν.
«Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα. Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια την οριστική και αμετάκλητη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους», είπε ο κ. Αθανασίου.
Αιχμές της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά «παραγόντων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας»
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου κατά την ομιλία της αναφερόμενοι στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τόνισε πως οι δικαστές έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης.
«Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της Πολιτικής και της δημοσιογραφίας που επί δύο 24ωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους. Επιμένουν να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα Μ.Μ.Ε. και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας. Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό. Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θάνου.
Παράλληλα η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρθηκε και στην Πολιτεία που, όπως είπε, πρέπει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι δικαστές να μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι το έργο τους.
«Οφείλουν να τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με τις κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με τη συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των δικαστών του πρώτου βαθμού, που έχουν και το μεγαλύτερο φόρτο, και με την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων» είπε η κ. Θάνου, ενώ αναφέρθηκε και στις μειωμένες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών:
«Οφείλουν, επίσης, να τους διασφαλίζουν ένα επίπεδο αποδοχών που θα τους επιτρέπει διαβίωση αξιοπρεπή και ανάλογη με του Λειτούργημά τους, όπως άλλωστε επιβάλλει και το Σύνταγμα, ώστε να θωρακίζεται και η ανεξαρτησία των δικαστών απέναντι σε πιέσεις ή παρεμβάσεις ...
»Η Κυβέρνηση αφού μείωσε τις αποδοχές τους σε ποσοστό έως και 60%, κατά παραβίαση του Συντάγματος, αδιαφορεί για το γεγονός ότι έτσι όχι μόνον τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία τους (κάτι το οποίο θα έπρεπε ιδιαίτερα να ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, εάν θέλει να είναι Κυβέρνηση σε κράτος δικαίου), αλλά αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι δικαστές με το χαμηλό μισθολόγιο, το οποίο έχουν είναι αδύνατον πλέον να καλύπτουν, με δικές τους δαπάνες τα έξοδα για την άσκηση των καθηκόντων τους».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα