To δντ αναθεωρει προς τα κατω τις προβλεψεις για την παγκοσμια αναπτυξη...

12:54 9/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως το default στο χρέος των ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και αναθεωρεί προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη...

Θυμίζουμε πως το μερικό shutdown των ΗΠΑ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, με την ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου,
όπου εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ, να πλησιάζει επικίνδυνα και να κάνει έτσι το ενδεχόμενο της ιστορικής αθέτησης πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, μία ισχυρή πιθανότητα.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, προχωρά στην μείωση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω των συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές και ιδαιέτερα λόγω της επιβράδυνσης σε Ινδία, Κίνα και Βραζιλία.Οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες αγορές έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας διαρθρωτικών και κυκλικών παραγόντων,όπως τονίζει.
Συγκεκριμένα, τοποθετεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος από 3,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Για το 2014, η παγκόσμια ανάπτυξη τοποθετείται στο 3,6% από 3,8% πριν.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά πως φέτος η ανάπτυξη θα κυμανθεί το 1,6%, από 1,7% που προέβλεπε πριν και το 2014 θα διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,6% πριν.

ΔΝΤ: Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ για την παγκόσμια οικονομία Για τις αναδυόμενες αγορες βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος, από 5% πριν και 5,1% το 2014 από 5,4% πριν. Για την Ιαπωνία, αμετάβλητη στο 2% είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη φέτος αλλά και για το 2014 στο 1,2%, σημειώνοντας πως οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Σε ότι αφορά την Κίνα, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 7,6% φέτος, από 7,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και για το 2014 στο 7,3% από 7,7% πριν. Τέλος, για την Ευρώπη, το ΔΝΤ βλέπει ύφεση της τάξης του 0,4% φέτος, και 1% ανάπτυξη το 2014. Για την Βρετανία αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και βλέπει την ανάπτυξη στο 1,4% φέτος από 0,9% που προέβλεπε πριν.
Όπως σημειώνει, στην Ευρώπη η βελτίωση της εμπιστοσύνης οδήγησε υψηλότερα τις μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία θα σημειώσουν βελτίωση το 2014.
Ωστόσο, όπως προσθέτει, η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της περιοχής, να βελτιώσει την κατάσταση των τραπεζών και να οδηγηθεί προς την τραπεζική ενοποίηση.
Όπως τονίζει το ΔΝΤ, συνολικά υπαρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά ένα μεγάλο σύννεφο συνεχίζει να υπάρχει πάνω από την παγκόσμια οικονομία και για αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα