Ti ζητα η κομισιον απο τις ηπα...

19:03 1/7/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ...
Ανησυχητικές χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ειδήσεις περί κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος θεσμών της Ε.Ε. και τονίζει πως αν αυτές αποδειχθούν αληθείς,...
απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Αυτό που περιμένουμε από τους εταίρους και συμμάχους μας είναι η σαφήνεια και η διαφάνεια
και αυτό είναι που αναμένουμε και από τις ΗΠΑ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι αναμένει τη σχετική αντίδραση από τις αμερικανικές αρχές.
Απαιτείται πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης«Οι ειδήσεις είναι ανησυχητικές και αν αποδειχθούν αληθείς, απαιτούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», επισημαίνει η Επιτροπή, συμπληρώνοντας ότι μόλις έγιναν γνωστά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για την εικαζόμενη κατασκοπεία και τις υποκλοπές στους θεσμούς της Ε.Ε. και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έθιξε αμέσως το ζήτημα στις αρχές των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια των πληροφοριών που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Τέλος, στην ίδια δήλωση σημειώνεται ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Κάθριν 'Αστον εξέδωσε χθες μια δήλωση και στη συνέχεια συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε - Χάνσεν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να προχωρήσουν σε έναν πλήρη έλεγχο της ασφάλειας».
Βερολίνο: Η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή
Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για τα περί παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA ζητεί το Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή».

Οι ΗΠΑ οφείλουν να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους εταίρους τουςΟ Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την έκπληξή της στην αμερικανική πλευρά με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους εταίρους τους. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι διπλωματικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών αποτελούσαν αντικείμενο κατασκοπείας, πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η κατασκοπεία μεταξύ φίλων δεν είναι αποδεκτή. Δεν βρισκόμαστε πλέον στον Ψυχρό Πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο. Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του υπουργείου, ο αμερικανός πρέσβης Φίλιπ Μέρφι κλήθηκε σε συνάντηση αργότερα εντός της ημέρας.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μέρφι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.
Εξηγήσεις ζητεί το Παρίσι
Κάλεσμα στις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως την κατασκοπεία στην Ε.Ε. απηύθυνε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχθεί αυτού του είδους τη συμπεριφορά».
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά μεταξύ εταίρων και συμμάχων», σημείωσε ο Ολάντ. «Ζητούμε», πρόσθεσε, «αυτό να σταματήσει αμέσως. Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία για να ζητήσουμε εξηγήσεις».

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη, όσον αφορά την προωθούμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ - Ε.Ε., ότι «δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές έως ότου εξασφαλιστούν εγγυήσεις» ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της Ε.Ε. και της Γαλλίας. «Αυτό ισχύει για την Γαλλία, αλλά ισχύει και για όλη την Ε.Ε., όλους τους εταίρους των ΗΠΑ», διευκρίνισε.
Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λοράν Φαμπιούς γνωστοποίησε ότι σήμερα ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές των ΗΠΑ.
«Εάν τα γεγονότα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι απαράδεκτο. Περιμένουμε από την αμερικανική ηγεσία να άρει όσο το δυνατόν συντομότερα τις θεμιτές ανησυχίες που έχουν προκύψει ύστερα από τις αποκαλύψεις του τύπου», πρόσθεσε.
ΥΠΕΞ: Αναλόγως θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει με προσοχή τις πληροφορίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας, διαβεβαιώνοντας πως «αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Κούτρας. «Καταρχήν, δεν θα ήθελα να σχολιάσω δημοσιογραφικές πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούτρας, για να υπογραμμίσει όμως, ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των διπλωματικών και προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, τόνισε, «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας».
Ο κ. Κούτρας διαβεβαίωσε πως η διερεύνηση των εν λόγω δημοσιογραφικών πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, και το περιεχόμενό τους θα εξεταστεί με προσοχή.
«Εξυπακούεται», κατελήξε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «ότι αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».
Διευκρινίσεις ζητεί και η Ιταλία
Διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ ζήτησε και η Ιταλία, εκφράζοντας πάντως την εμπιστοσύνη της στις εξηγήσεις που θα δώσει η Ουάσινγκτον.
«Έχουμε ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.
«Είμαστε σίγουροι για το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες και οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις θα δοθούν στο πνεύμα της συνεργασίας και της φιλίας που χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», συμπληρώνεται.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα