Ti σημαινουν για την τραπεζα και την τσεπη μας τα μετρα της εκτ...

14:18 6/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Μικρό καλάθι πρέπει να κρατάμε για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ με στόχο την τόνωση της ρευστότητας. Κι αυτό γιατί, μπορεί τα εν λόγω μέτρα...
να ήταν πρωτοφανή και πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της χαμηλής ανάπτυξης και του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ωστόσο, τραπεζικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Όπως
σημειώνουν, πέραν της μικρής μείωσης των επιτοκίων, τα υπόλοιπα μέτρα της ΕΚΤ δεν αφορούν άμεσα τις εγχώριες τράπεζες και κατ' επέκταση την εγχώρια οικονομία.

Με τα νέα μη συμβατικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, η ΕΚΤ αισιοδοξεί ότι πλέον η οικονομική μηχανή της Ευρώπης θα “πάρει μπροστά”, καθώς , όπως ανέφερε το Newmoney, με τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων (αφορά τα χρήματα που καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ και όχι τις καταθέσεις των πελατών τους), που για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ πέφτει σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,10%, ουσιαστικά, οι τράπεζες έχουν πλέον ένα κίνητρο να ρίξουν τα όποια διαθέσιμά τους στην πραγματική οικονομία, αντί να τα “παρκάρουν” στις καταθέσεις της ΕΚΤ.

Έτσι, το αρνητικό επιτόκιο θα ενισχύσει σημαντικά τη διατραπεζική αγορά, ωστόσο, τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η διατραπεζική αφορά μικρής διάρκειας χρηματοδοτήσεις που δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών.

Σε ό,τι τώρα αφορά τις πράξεις μακροπρόθεσμης στοχευμένης αναχρηματοδότησης (TLTROs), με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά, εκτός των στεγαστικών δανείων και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, είναι μέτρο που δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Στην πραγματικότητα, τα άμεσα οφέλη για τις τράπεζες είναι περιορισμένα. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε ειδικό καθεστώς λόγω της πρωτοφανούς κρίσης και μέγα ζητούμενο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, είναι να διατηρηθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα ώστε να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητα στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα