Ti απαιτει η τροικα μετα τις αυξησεις κεφαλαιου...

13:52 25/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Για κάθε πόντο μείωσης επιτοκίου στις καταθέσεις, θα αντιστοιχεί μισός πόντος μείωσης στα δάνεια, «ο οποίος μάλιστα δεν περνά αυτόματα, όταν θα προηγείται η μείωση στις καταθέσεις», όπως εκτιμά στο newmoney.gr υπεύθυνος της λιανικής σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα...

Όπως συμπληρώνει, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα συμβεί ραγδαία αποκλιμάκωση, γεγονός το οποίο είναι η επιδίωξη της Τρόικας, για την περίοδο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Συνολικά, λοιπόν η μείωση επιτοκίων στις καταθέσεις μπορεί να φθάσει έως και τις 200 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, όμως, με τη συρρίκνωση επιτοκίου στις καταθέσεις, βασική επιδίωξη είναι να μειωθούν και τα επιτόκια δανείων. Ο στόχος για να επιτύχουν κερδοφορία οι τράπεζες, σε συνδυασμό ότι τα μη ενήμερα δάνεια φθάνουν στο 1/3 των συνολικών δανείων, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις.
Ο στόχος είναι να μειωθούν τα επιτόκια δανείων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν φθηνότερο κεφάλαιο κίνησης και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Η μείωση των επιτοκίων είναι ζωτική εκτός από τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν ευχερέστερα να πληρώνονται από τα δάνεια που δίνουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα