Teλος στη μονοπωλιακη προμηθεια φαρμακων για τα νοσοκομεια...

08:06 11/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Σημαντικές αλλαγές έγιναν στη διαδικασία των διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας, αναδεικνύονται τρεις νικητές σε κάθε διαγωνισμό -οι τρεις πιο οικονομικοί ...
προμηθευτές-, αντί του ενός που επιλεγόταν μέχρι τώρα από τους κεντρικούς διαγωνισμούς για τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων, που χρειάζονται τα νοσοκομεία.
Μάλιστα, οι τρεις προμηθευτές στους οποίους κατακυρώνεται ο διαγωνισμός αναλαμβάνουν την προμήθεια της παραγγελίας βάσει του συστήματος ποσόστωσης «50-30-20». Ο πρώτος θα παρέχει δηλαδή το 50%
της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκου, ο δεύτερος το 30% και ο τρίτος το 20%.
Μέσω αυτού του συστήματος, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα εξασφαλίζεται η ομαλή διάθεση των φαρμάκων, αλλά και ότι θα παρεμποδίζεται η δημιουργία μονοπωλιακής συμπεριφοράς.
Την εφαρμογή του νέου τρόπου υλοποίησης των διαγωνισμών του ΕΣΥ χαιρέτισε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), επισημαίνοντας ότι «το νέο μοντέλο διασφαλίζει την απαραίτητη εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη προμήθεια των νοσοκομείων σε φάρμακα, λειτουργώντας προς όφελος της δημόσιας υγείας».
Keywords
Τυχαία Θέματα