Reuters : μεγαλοι κινδυνοι για την ρωσικη οικονομια λογω της ουκρανιας

10:40 4/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Μόνιμο πλήγμα στην ίδια την οικονομία της Ρωσίας, θα μπορούσε να προκαλέσε απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να «ανεβάσει τους τόνους» στη διένεξη με την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters. Συγκεκριμένα, σύμφωνα...
με όσα αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ρωσία για να προστατεύσει το ρούβλι απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Το πρακτορείο σημειώνει πως εάν η ένταση Ανατολής – Δύσης κλιμακωθεί, τότε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει
ακόμη περισσότερο τις ξένες επενδύσεις και την οικονομία και ενδεχομένως να υπονομεύσει και την ίδια την πολιτική σταθερότητα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση των ρωσικών επιτοκίων απειλεί να πλήξει την ανάπτυξη σε μία αναιμική οικονομία που αναπτύχθηκε μόλις με ρυθμό 1,3% το 2013. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ βλέπουν κοινά σημεία ανάμεσα στη σημερινή κρίση και σε αυτή του 2008, όταν ο σύντομος πόλεμος της Ρωσίας με τη Γεωργία αποτέλεσε τον καταλύτη για μαζικές εκροές κεφαλαίου, οι οποίες α οδήγησαν σε υποτίμηση του ρουβλιού κατά 30%.
Η σημερινή φυγή από το ρούβλι σημαίνει μεγάλες εκροές κεφαλαίου, οι οποίες ανήλθαν στα 60 δισ. δολάρια ετησίως την τελευταία διετία και στα 17 δισ. δολ. μόνο το φετινό Ιανουάριο.
Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με πτώση λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή των συναλλαγών της Τρίτης ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips υποχωρεί κατά σχεδόν 100 μονάδες (-0.64%) φτάνοντας στις 14.558,24 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρεί κατά 7,4 μονάδες (-0,62%) στις 1.189 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, το γιεν, το οποίο σε περιόδους κρίσης θεωρείται από τους απανταχού επενδυτές «ασφαλές καταφύγιο», είναι σχετικά σταθερό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν περίπου στα 101,45 γιέν ενώ το ευρώ περίπου στα 139,35 γιεν.
Πηγή: voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα