Oi δεκα συμπληγαδες της νεας κυβερνησης

16:53 18/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Aπο το : axiaplus.gr
Αντιμέτωπη με κυκεώνα προβλημάτων η λύση των οποίων επείγει αλλά και δύσκολων αποφάσεων αναμένεται να είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις διεργασίες που ξεκινούν σήμερα. Και αυτό διότι στα προβλήματα τα...
οποία ταλανίζουν τη χώρα επί δύο και πλέον χρόνια έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ακυβερνησίας.
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί, ενώ
την ίδια στιγμή εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εκλογές δημιουργούν αναβλητικότητα και επιφυλακτικότητα. Η νέα κυβέρνηση, υπό αυτές τις συνθήκες, θα έχει περιορισμένα χρονικά περιθώρια να κινηθεί και να λάβει αποφάσεις πριν η κατάσταση καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτη.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους αλλά και να δημιουργήσει συμμαχίες, δεδομένου ότι η επέκταση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία μεταβάλλει συνεχώς τα δεδομένα.

1. Η επόμενη δόση και το 1 δισ.
Χωρίς αμφιβολία, προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση της επόμενης δόσης αλλά και του 1 δισ. ευρώ που έχει παρακρατηθεί από την προηγούμενη προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Για να εγκριθεί όμως η επόμενη δόση, απαιτείται να έλθει η τρόικα στην Αθήνα και να ελέγξει την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εμπόδια στην έγκριση λόγω του εκτροχιασμού. Διέξοδος από το αδιέξοδο υπάρχει μόνο αν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποφασιστεί παράταση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταβληθούν και οι οικονομικές απαιτήσεις της τρόικας έναντι των Αθηνών. Η χρονική παράταση φαίνεται ότι πλέον μπορεί να γίνει αποδεκτή όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια εκκρεμότητα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά το γεγονός ότι η υλοποίηση της διαδικασίας αυτής ήταν εντός του πλαισίου συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό της. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα γίνει η διαδικασία και να εφαρμόσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να σταματήσουν οι εκροές καταθετικών κεφαλαίων που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες.
Το φρένο στις εκροές σε πρώτη φάση και σε δεύτερη η επιστροφή καταθέσεων, μαζί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αποτελούν κρισιμότατο παράγοντα για την πορεία της οικονομίας. Και αυτό διότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να επανέλθουν σε ομαλότερη λειτουργία και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταλυτικό παράγοντα για τη βελτίωση της κατάστασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει μια απόφαση για ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων. Και αυτό διότι πλέον
Keywords
Τυχαία Θέματα