OI EKΛΟΓΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK

08:33 26/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Κάποτε διεξάγονταν οι εκλογές του «μπαλκονιού». Έπειτα καθιερώθηκαν οι εκλογές του «καναπέ». Σήμερα είναι η εποχή των εκλογών του Facebook – τουλάχιστον στην Αμερική. Το πολιτικό στερέωμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, έχει «αγκαλιάσει» τα social media, αντιλαμβανόμενο την τεράστια
δυναμική που...αναπτύσσουν κυρίως στη νεολαία, η οποία δείχνει να έχει στρέψει την πλάτη της στους πολιτικούς.
Ο Μπαράκ Ομπάμα οφείλει στις online πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μέρος της νίκης του το 2008 και ποντάρει -ευλόγως- ξανά σε αυτές για τις εκλογές του 2012.
Ανακοίνωσε υποψηφιότητα μέσω email
Πριν από δυόμισι χρόνια, ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος πολιτικός που χρησιμοποίησε συστηματικά τα social media στην προεκλογική του εκστρατεία.
Τώρα, 19 μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, ξεκινά τη νέα του καμπάνια ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του μέσω email.
«Δεν πιστεύουμε στις ακριβές προεκλογικές εκστρατείες με διαφημίσεις στη τηλεόραση», γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε σε 13 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ πριν από τρεις εβδομάδες.
Την ίδια ημέρα ανανεώθηκε και ο ιστότοπος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προσαρμόστηκε στις προεκλογικές «απαιτήσεις».
Το site προτρέπει όσους το επισκέπτονται να δηλώσουν συμμετοχή στην προσπάθεια του Ομπάμα να ανανεώσει τη θητεία του στο Λευκό Οίκο και τους καλεί να εισαγάγουν το email τους σε ένα πεδίο με τον τίτλο «Are you in?» («Είσαι μέσα;»), αλληλεπιδρώντας παράλληλα με εφαρμογές στο Facebook.
Ταυτόχρονα, τους παραπέμπει στην ειδική ενότητα των «Δωρεών», μέσω της οποίας καλούνται να εισφέρουν στην κάλυψη των εξόδων της προεκλογικής του εκστρατείας. Στόχος -σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- είναι να συγκεντρωθεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Σήμερα, η επίσημη σελίδα του προέδρου στο Facebook έχει περισσότερους από 19,5 εκατ. θαυμαστές, ενώ περίπου 7,5 εκατ. χρήστες τον «ακολουθούν» στο Twitter.
«Δικτυώνονται» και οι Ρεπουμπλικανοί
Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τρέχει μόνος στην e-κούρσα των εκλογών. Ο Ρεπουμπλικανός Τιμ Ποουλέντι αποκάλυψε πρόσφατα τις προεδρικές του φιλοδοξίες στο Facebook, ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ, αντίπαλός του στο ίδιο κόμμα, έπραξε το ίδιο στο Twitter.
Οι διεκδικητές του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν «αγκαλιάσει» το Διαδίκτυο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε προηγούμενες εκστρατείες, προσπαθώντας να «αλιεύσουν» ψηφοφόρους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Ο «ηλεκτρονικός στρατός» του Ομπάμα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία του στις προηγούμενες εκλογές -συμβάλλοντας στο νικηφόρο αποτέλεσμα-, ωστόσο η αναμέτρηση του 2012 θα είναι, κατ’ ουσίαν, η πρώτη στην οποία θα αντικατοπτρίζεται η μετάβαση της κοινωνίας στην «ψηφιακή εποχή».
«Πρέπει να μεταφέρεις το μήνυμά σου στους τόπους όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν το χρόνο τους. Πρέπει να πας εκεί που βρίσκονται και να ‘’παίξεις’’ με τους δικούς τους όρους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Pre
Keywords
Τυχαία Θέματα