Le monde : η ελλαδα απετυχε να δημιουργησει ενα συγχρονο κρατος...

00:00 23/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Η Ελλάδα απέτυχε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος, είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» επικαλούμενη...
τις δηλώσεις του Έλληνα ιστορικού, Νικόλα Μπλουδάνη.

Ο Ν. Μπλουδάνης που ειδικεύεται στην σύγχρονη Ελλάδα εξηγεί σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα ότι, από την ανεξαρτησία του 1830, η Ελλάδα δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία λειτουργική κυβέρνηση. Στην
ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι σε κρίση τα τελευταία έξι χρόνια, ο Έλληνας ιστορικός παραθέτει τη δική του εκδοχή.

«Αν κάποιος θέλει να επικεντρωθεί στην σύγχρονη εποχή, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται το 1981, όταν η Αθήνα έγινε μέλος της ΕΟΚ. Από τότε η χώρα άρχισε να λαμβάνει ετησίως το 4% του ΑΕΠ της για τον τομέα των διαρθρωτικών ταμείων και διάφορες κοινοτικές ενισχύσεις. Μία μεγάλη ευκαιρία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για να οικοδομήσουμε ένα σταθερό παραγωγικό σύστημα».

Στην ερώτηση γιατί το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό, ο Έλληνας ιστορικός υποστηρίζει: «Μεταξύ των ετών 2002 και 2009, η ελληνική κυβέρνηση δαπάνησε το ποσό των 830 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ τα έσοδά της ανέρχονταν σε 680 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας. Από την εισαγωγή του ευρώ προσφέρθηκαν πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια. Αλλά οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχασαν και πάλι αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Όλα αυτά τα δάνεια θεωρούνται ως αμετάβλητα έσοδα. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας τεχνητής ευημερίας κι ενός γενναιόδωρου κοινωνικού συστήματος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την πρόωρη συνταξιοδότηση στα 45τα έτη για ορισμένες μητέρες, άδεια μητρότητας ενός έτους κτλ.

Ο Νίκος Μπλουδάνης απαντά επίσης στην ερώτηση γιατί απέτυχε το ελληνικό κράτος. «Από την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830, και κυρίως μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974, η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει ποτέ ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος, δηλαδή ένα κράτος που να λειτουργεί εύρυθμα. Ο δημόσιος τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανος καθώς οι προσλήψεις γίνονται με βάση τις πελατειακές σχέσεις και όχι με βάση τα επαγγελματικά προσόντα, ακόμα και στην ιεραρχία των υπουργείων. Άλλες χώρες, επίσης υποφέρουν από τέτοια νοσηρά πράγματα», επισημαίνει ο Έλληνας ιστορικός και προσθέτει: «Όμως, στην Ελλάδα, γίνονται σε ακραίο βαθμό. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ δημιούργησε την Εθνική Σχολή Διοίκησης το 1945 για τον τερματισμό της ευνοιοκρατίας και την επιλογή ειδικευμένου προσωπικού κρατικές θέσεις. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κατάρτιση για τους δημοσίους υπαλλήλους! Η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων είναι αντίθετη με την κοινή λογική», τονίζει.
Keywords
Τυχαία Θέματα