H omiλια σαμαρα στη δεθ και οι αναφορες σε συριζα και χρυση αυγη...

22:34 8/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η ανάσυρση από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ της θεωρίας των δύο άκρων και η επί της ουσίας ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί όμως ...
ο κ. Σαμαράς επέλεξε σε ένα καθαρά οικονομικό γεγονός όπως η ΔΕΘ
να καταφύγει σε αυτή την ομολογουμένως ακραία ταύτιση. Μία πρώτη ανάγνωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η φυγή προς τα μπρος, η έξοδος από τα μνημόνια και την Ελλάδα του χθες και της κρίσης, την οποία υποσχέθηκε, απαιτεί έναν αντίπαλο προσκολλημένο στο χθες. Μια δεύτερη ότι άκουσε τις εισηγήσεις συνεργατών του οι οποίοι πολλάκις έχουν κατηγορηθεί για ακραίες θέσεις. Και μια τρίτη πως όταν θες να φτάσεις κάπου πας από τον πιο σύντομο και απλό δρόμο.
Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του το Μαξίμου δείχνουν ισοδυναμία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή. Την ίδια ώρα η ολοκλήρωση εντός του 2014 του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και το ενδεχόμενο νέου δανεισμού και συνεπώς νέων μέτρων δημιουργεί ένα άκρως πιεστικό περιβάλλον για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης στο οποίο ουδόλως γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Και μπορεί δημοσίως να μη γίνεται κουβέντα, αλλά ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων έχει και μία δεύτερη ανάγνωση. Αν δηλαδή η ελληνική οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει την πληρωμή μισθών και συντάξεων και την αγορά των αναγκαίων τότε τι μας εμποδίζει να διαπραγματευτούμε και μάλιστα πολύ σκληρά την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων;
Μια κυβέρνηση όμως με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν έχει πολλές δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Τα σενάρια που αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προβλέπουν την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο έτος.
Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο περαιτέρω έλεγχος της ύφεσης στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ίσως και κάτω του 2,7%, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο δίδυμων εκλογών, πιθανότατα τον Μάιο του 2014.
Ακόμη κι αν συμβεί κάποιο απρόοπτο γεγονός, όπως κοινωνική έκρηξη, τα επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν έτοιμα σενάρια όπως η αλλαγή Πρωθυπουργού. Όλα όμως έχουν ως κατάληξη τη διεξαγωγή εκλογών εντός του 2014. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι διόλου τυχαία η ανάσυρση από τον Πρωθυπουργό της θεωρίας των δύο άκρων.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα