H ayστρια δεν αποκλειει την παρακαμψη της βρετανιας για την εκλογη γιουνκερ...

21:14 21/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Την πιθανότητα οι ηγέτες της ΕΕ να παρακάμψουν τις ενστάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και να εκλέξουν τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
αναγνώρισε σήμερα σε συνέντευξή του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν.

Ο Φέιμαν είναι σοσιαλδημοκράτης αλλά έχει στηρίξει ανοιχτά τον συντηρητικό Γιουνκέρ για το ανώτατο αξίωμα στην Κομισιόν επειδή τα κεντροδεξιά κόμματα ήλθαν πρώτα στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

«(Η επιλογή) Γιουνκέρ δεν
είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Kleine Zeitung που δημοσιεύεται σήμερα ο Φέιμαν.

Κι αναφερόμενος στις προσπάθειες του Κάμερον να μην εκλεγεί ο Γιουνκέρ, ο ίδιος είπε στην εφημερίδα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα άτομο να μας υπαγορεύει τα πάντα».
Η Βρετανία επιχειρεί να καθυστερήσει την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ανακοίνωσαν χθες Βρετανοί αξιωματούχοι, επιδιώκοντας περαιτέρω συνομιλίες για την επιλογή ενός άλλου προσώπου αντί του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται από μία «ειδική πλειοψηφία» - οι μεγαλύτερες χώρες έχουν περισσότερες ψήφους από τις μικρότερες.

Χωρίς την υποστήριξη μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία, ο Κάμερον θα χρειαστεί την υποστήριξη ορισμένων μικρότερων χωρών, που αντιστοιχούν στο 38% περίπου του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να το επιτύχει.

Σχετικά με άλλα θέματα, ο Φέιμαν υπερασπίστηκε την απόφαση της Αυστρίας να δεχτεί την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν παρά τη ρήξη στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν του στρώνουμε το κόκκινο χαλί», είπε ο Φέιμαν επαναλαμβάνοντας ότι η ουδέτερη Αυστρία είδε την επίσκεψη ως μία ευκαιρία να βοηθήσει στη γεφύρωση του χάσματος που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης μέσω του διαλόγου.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα