Αυστρια και δανια στηριζουν γιουνκερ...

19:42 21/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Ολοένα και πιο απομονωμένος βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καθώς οι αυξάνονται διαρκώς οι ηγέτες που υποστηρίζουν πως ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ...
πρέπει να προταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Αυστρία και τη Δανία να τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Την ώρα που στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται μια ομάδα κεντροαριστερών ηγετών και πολιτικών, όπως τον καγκελάριο
της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα καθώς και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να κερδίζει πόντους.

Σε συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγνοήσει πλήρως τον Ντέιβιντ Κάμερον και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. «Ο Γιουνκέρ δεν είναι διαπραγματεύσιμος. Αν χρειαστεί πρέπει να αγνοήσουμε τον Κάμερον και να αποφασίσουμε με ειδική πλειοψηφία. Δεν γίνεται ένας μόνο άνθρωπος να μας λέει τι θα κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καγκελάριος της Αυστρίας.

Από την πλευρά της και η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Παρίσι τόνισε πως ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ήταν ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας που κέρδισε στις ευρωπαϊκές εκλογές και συνεπώς αυτός πρέπει να προταθεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως αν ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμείνει μέχρι τέλους στην αντίθεσή του στον Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, τότε ενδεχομένως για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Ιουνίου, θα κληθεί να αποφασίσει με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία όπως γινόταν από το 2001 μέχρι σήμερα.

Στήριξη και από τους σοσιαλδημοκράτες

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πως οι εννέα σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί που συναντήθηκαν στο Παρίσι στηρίζουν επισήμως τον Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Keywords
Τυχαία Θέματα