Eριξε τους τονους ο ερογλου...

16:49 22/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό συζήτησαν, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη...
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, "αντάλλαξαν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις και είχαν μία παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως
της έναρξης των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου". Ο Μπαν Γκι-Μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, "προέτρεψε τον κ. Ερογλου να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες, μαζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη".

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε για την συνεχιζόμενη προσωπική του επίβλεψη και την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μουν είναι πολύ εστιασμένος στις διαπραγματεύσεις και "ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές σε σύντομη διευθέτηση του κυπριακού", κάτι που - όπως είπε - είναι κι η επιθυμία της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Έρογλου απέφυγε να επαναλάβει τα όσα είχε πει πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για "βουνό" που χωρίζει τις δύο πλευρές. Αντιθέτως μίλησε για προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Μάλιστα εκτίμησε πως θα μπορούσε να υπάρξει λύση εντός του 2014.

Για το θέμα των εποίκων ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ "υπηκόων" του ψευδοκράτους και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου άνθρωποι από διάφορες χώρες έχουν γίνει Αμερικανοί πολίτες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εποικισμός αποτελεί διεθνές έγκλημα και δεν σχετίζεται με τη μετανάστευση.

Η Λευκωσία δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις Έρογλου καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλούσε μέσω μεταφραστή και υπάρχουν αμφιβολίες αν υπήρξε πιστή μετάφραση.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα