To διλημμα που θα θεσει ο σαμαρας στις ευρωεκλογες...

15:15 22/4/2014 - Πηγή: Fimotro
... Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ...
Στην τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές του Μαϊου εισέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο με βασικό στόχο από το αποτέλεσμα που θα προκύψει τόσο στις αυτοδιοικητικές...
όσο και στις ευρωεκλογές να μην κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τις διακοπές του Πάσχα θα αναλάβει το κύριο βάρος της πολιτικής
προσπάθειας με στοχευμένες περιοδείες ανά την επικράτεια, ομιλίες σε μεγάλες πόλεις, συχνές προσωπικές παρεμβάσεις στα θέματα της καθημερινότητας και προβολή θετικών ειδήσεων. Η κυβέρνηση ήδη επιχειρεί η προεκλογική αντιπαράθεση να κυμανθεί γύρω από την ατζέντα της οικονομίας καθώς θεωρεί ότι στο πεδίο αυτό διαθέτει υπεροχή εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει θολή εικόνα στους ψηφοφόρους ειδικά μετά την τελευταία διαμάχη περί εναλλακτικού σχεδίου επιστροφής στην δραχμή.

Με την επιβεβαίωση αύριο του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι αρχίζει η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους που είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος. Επιβεβαίωση αυτού θα είναι το Eurogroup της 5ης Μαϊου όπου το ζήτημα θα τεθεί αν και η κυβέρνηση δεν αναμένει κάποια τοποθέτηση πέρα από την επανάληψη της γνωστής δέσμευσης ότι οι εταίροι θα ανταποκριθούν στην δέσμευσή τους εφόσον η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της. Αντίθετα δεν αποκλείει να υπάρξει πριν τις εκλογές από το Βερολίνο μία πιο σαφής δήλωση ως προς το πλαίσιο για την βιωσιμότητα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων. Μέχρι τώρα πάντως η συζήτηση και η διαπραγμάτευση έχει τοποθετηθεί μέσα στους προσεχείς μήνες με την λήψη των αποφάσεων το Φθινόπωρο. Η κυβέρνηση θα προβάλλει την «επιτυχία» της εξόδου στις αγορές ενώ ήδη ετοιμάζει και την επόμενη έξοδο που προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο με πιο χαμηλά επιτόκια. Στην επιχειρηματολογία της θα είναι ότι με την έξοδο στις αγορές καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2014 και 2015 ώστε να μην χρειαστεί νέο δάνειο και αντίστοιχο μνημόνιο.

Μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές στις 5 ή 12 Μαϊου η κυβέρνηση θα καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο για το 2015-2018 το οποίο ενδεχομένως περάσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κυβέρνηση θα αποφύγει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Μπαλτάκου σε μία εμφανή προσπάθεια να βγάλει από την ατζέντα τα «δύσκολα» θέματα.

Με την «βοήθεια» του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει την συζήτηση η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι το βασικό δίλημμα των ευρωεκλογών είναι «σταθερότητα και προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης με διάχυση των οφελημάτων στην ελληνική κοινωνία ή οπισθοδρόμηση στην ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης και περιπέτειες με άγνωστη έκβαση για την χώρα και τους πολίτες». Ένα αποτέλεσμα που δεν θα αμφισβητεί την κυβερνητική σταθερότητα έχειι βέβαια μία σειρά προϋποθέσεις. Κατ' αρχήν να μην είναι μεγάλο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αν και ο κ. Σαμαράς στους συνεργάτες του λέει ότι είναι εφικτό ακόμη και η ΝΔ να έλθει πρώτο κόμμα. Το δεύτερο είναι να μην πέσουν τα ποσοστά της κάτω από ένα επίπεδο σε συνάρτηση βέβαια και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία τρίτη προϋπόθεση είναι να αντέξει το ΠΑΣΟΚ και να βγάλει ευρωβουλευτή κάτι που δεν αποκλείεται αλλά δεν είναι και βέβαιο.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένο και από τις δημοτικές εκλογές όπου λόγω κακών επιλογών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκεντρώνει την γενικότερη πολιτική του δυναμική. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να μην υπάρξουν τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ στον χάρτη. Βέβαια και από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν προβλήματα καθώς κινδυνεύει να μην έχει δικό της υποψήφιο στις μεγάλες περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους Αθήνας, Θεσσαολονίκης και Πειραιά μετά την κάθοδο του κ. Μώραλη.

Εν κατακλείδι το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο φόβος της οπισθοδρόμησης σε συνδυασμό με την προοπτική οριστικής εξόδου από την οικονομική κρίση θα υπερισχύσει της τάσης τιμωρίας και της οργής του εκλογικού σώματος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα