Ekδηλωση για τα 25 χρονια απο την πρωτη μεταμοσχευση καρδιας στην ελλαδα...

21:53 7/3/2014 - Πηγή: Fimotro
«Από έναν δότη μπορεί να σωθούν μέχρι και 9 ζωές», αυτό είναι το μήνυμα της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνει το Σάββατο 8 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών...
ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών, για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας, να τιμήσει την πρώτη Ελληνίδα ασθενή αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της δωρεάς και της μεταμόσχευσης οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η Ελλάδα
κατέχει επί σειρά ετών «αρνητική» ευρωπαϊκή πρωτιά σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση. Το έτος 2013 οι Έλληνες δότες ήταν 5,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού -πρόκειται για μια αναλογία που φέρνει τη χώρα σε ακόμη χειρότερη θέση σε σχέση με το 2012. Το 2012 είχαν γίνει 236 μεταμοσχεύσεις, ενώ το 2013 ο αριθμός τους μειώθηκε στις 191.

Η παρουσία κορυφαίων επιστημόνων όπως ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος και ο καρδιοχειρουργός, συνεργάτης επί 30ετία του Μαγκντί Γιακούμπ, κ Σέργιος Θεοδωρόπουλος, «εγγυάται» την εις βάθος παρουσίαση ενός τόσο ευαίσθητου μείζονος ιατρικού ζητήματος όπως οι μεταμοσχεύσεις, το πρόβλημα της νοοτροπίας των Ελλήνων που διστάζουν να γίνουν δότες καθώς και το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που θέτει θέματα περί του «φυσικού θανάτου» και της επιλογής από τους γιατρούς της πράξης η όχι της δωρεάς οργάνων.

Από ανθρωπιστική και κοινωνική σκοπιά θα καταθέσουν την δική τους εμπειρία τα μέλη του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών, καθώς όλοι έχουν δεχθεί μόσχευμα καρδιάς η πνεύμονα και που ο καθένας τους αποτελεί ένα ξεχωριστό ιατρικό και κοινωνικό κεφαλαίο.

«Όταν χειρουργήθηκα, μου δόθηκε μεν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά το ίδιο μου το κράτος δεν με αναγνώριζε ως ασθενή. Δεν υπήρχε καν η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, των μεταμοσχευμένων» αναφέρει η κυρία Ιωάννα Λεβέντη, η πρώτη Ελληνίδα ασθενής και πρόεδρος του Συλλόγου, προσθέτοντας όμως ότι «ευτυχώς έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Η κυρία Λεβέντη θα βραβευτεί για την προσφορά της και τον αγώνα της στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την κάλυψη των ιατρικών ασφάλιστρων των μελών του Συλλόγου Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών. Ο Σύλλογος είναι πιστοποιημένος από το Εθνικό Μητρώο Φορέων και Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τα αρμόδια ελληνικά Υπουργεία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι μουσικοχορευτικό και περιλαμβάνει άριες, βαλς και πόλκες και έργα βασισμένα σε χορευτικούς ρυθμούς της εποχής του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, με επίκεντρο τη βιεννέζικη μουσική του Strauss, αλλά και μουσικές των Tchaikovsky, Puccini, Verdi, Bizet και Chopin. Θα συμπράξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, με σολίστ τους: Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Κατερίνα Ρούσσου (μέτζο σοπράνο), Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο).

Η τιμή των εισιτηρίων ξεκινά από 15 ευρώ (τηλ. 210-7282333).
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα