Bebhλωσαν το εβραικο νεκροταφειο της θεσσαλονικης...

21:46 30/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Την έντονη αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προκάλεσε η είδηση της βεβήλωσης του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης τα ξημερώματα...
της Παρασκευής.

Όπως έγινε γνωστό, άγνωστοι δράστες, παραβίασαν το προστατευτικό κιγκλίδωμα τοίχου του νεκροταφείου και εισήλθαν στον χώρο, προκαλώντας ζημιές σε ανθοστήλες και άλλα μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία.

«Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα
νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς», είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.

Και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) με ανακοίνωσή του εξέφραζε «τη λύπη και την αγανάκτηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για το καταδικαστέο αυτό γεγονός» και ζήτησε από τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την προστασία των εβραϊκών ιερών τόπων στη χώρα.

Καταδίκη και από Βενιζέλο
Τη βεβήλωση του νεκροταφείου καταδίκασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν τους υπαίτιους αυτής της πράξης.

«Καταδικάζω με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη χθεσινή βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης. Είναι μία πράξη αποτρόπαια που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, που καταλάμβανε έκταση περίπου 300.000 τ.μ., στον χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης, καταστράφηκε από τους ναζί. Τα ταφικά μνημεία λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την πόλη.

Στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε το νέο νεκροταφείο της, στην περιοχή της Σταυρούπολης, το 1938 και ορισμένα από τα διασωθέντα μάρμαρα του παλιού νεκροταφείου μεταφέρθηκαν εκεί, όπου έχει ανεγερθεί κι ένα μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα