Antiσυνταγματικη η εγκριση δανειων προς αλλες χωρες απο επιτροπη της μπουντεστανγκ

14:58 28/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Αντισυνταγματική έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας την έγκριση από επιτροπή της Μπούντεσταγκ των πακέτων «διάσωσης» χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους. Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πέρασε χθες από τη γερμανική βουλή με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές -με μεγάλες όμως διαρροές για τον...
κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι γερμανοί ανώτατοι
δικαστές κήρυξαν σήμερα παράνομη μια μίνι επιτροπή βουλευτών που δημιουργήθηκε από την Μπούντεσταγκ για να αποφασίζει γρήγορα και μυστικά για μέτρα στήριξης της ευρωζώνης, με εξαίρεση μια συγκεκριμένη
περίπτωση.

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στη νότια Γερμανία, αποφάνθηκαν πως η ύπαρξη αυτού του εννεαμελούς οργάνου παραβιάζει τα δικαιώματα των 611 άλλων κοινοβουλευτικών και αποτελεί «άδικη μεταχείριση» αυτών των
τελευταίων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Φοσκίλε.

Η δημοσιονομική πολιτική, από την οποία εξαρτώνται οι αποφάσεις για το ευρώ εφόσον δεσμεύουν χρήμα του γερμανικού δημοσίου, «είναι ευθύνη ολόκληρης της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο Φοσκίλε.

Μοναδική εξαίρεση που αποδέχθηκαν οι δικαστές είναι οι αποφάσεις για αγορές κρατικών ομολόγων από την αγορά.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη οι αγορές αυτές να είναι εμπιστευτικές και επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της μίνι επιτροπής σε ό,τι τις αφορά.

Η Μπούντεσταγκ, η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, απέκτησε τον Οκτώβριο μια ομάδα εννέα βουλευτών, όλων μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού, που είναι αρμόδια να απαντά γρήγορα στα ευρωπαϊκά αιτήματα.

Έπρεπε να αποφασίζουν σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ληφθεί επείγουσα απόφαση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Ο πρόεδρος του ΕΤΧΣ είχε ζητήσει μια διαδικασία λιγότερο βαριά από τη σύγκληση ολόκληρης της βουλής των 620 μελών, ακόμη και από τη σύγκληση της Επιτροπής Προϋπολογισμού που έχει 41 μέλη, και η οποία θα εγγυάται μια κάποια εμπιστευτικότητα, ιδιαίτερα για τις αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις στην αγορά, όπως οι αγορές ομολόγων.

Όμως δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εκτιμώντας πως αυτή η διαδικασία εξπρές πλήττει τα δικαιώματα των βουλευτών.

Έτσι, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα πως μια κοινοβουλευτική επιτροπή που δημιουργήθηκε για να εγκρίνει επείγουσες δράσεις του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης είναι «σε μεγάλο βαθμό» αντισυνταγματική, σε μια απόφαση η οποία μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του Βερολίνου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Στην ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφέρεται πως η εννεαμελής επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την αγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως το δικαστήριο αποφάνθηκε εναντίον άλλων εξουσιών, όπως να παρατείνει υφιστάμενα δάνεια ή να εγκρίνει προληπτικές πιστώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα