AΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤ

Η θητεία του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνεται και τυπικά σήμερα, Δευτέρα. Ο διάδοχός του , ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του στους δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Kαι το...
πραγματικό ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως θα σκιαγραφήσει την πολιτική του ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, ιδίως σε αυτή
την τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ευρωζώνη και την ευρωοικονομία.

Την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος, απαλλαγμένος από το βάρος του θώκου του και τις δεσμεύσεις του, κυριολεκτικά ξιφουλκεί κατά των Ευρωπαίων πολιτικών και ευθέως διερωτάται μέχρι και για το κατά πόσον θα ευοδωθεί η τελευταία απόφασή τους για το «ελληνικό κούρεμα», ο Μάριο Ντράγκι καλείται να απαντήσει στο ποια «γραμμή» θα ακολουθήσει.

Πάντως το πρώτο δείγμα γραφής το έδωσε, στην πρώτη του συνέντευξη ως «πρόεδρος εν αναμονή» σε γαλλικό (!) ραδιόφωνο. Στην οποία αυτή «προγραμματική» δήλωση δεν δίστασε να έρθει σε ευθεία ρήξη με τις … απαιτήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Στην ουσία απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις της φράου Μέρκελ περί του «αυτοδιοίκητου της ΕΚΤ» και των προτροπών της προς τους υπολοίπους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους της «να μην προκαταλαμβάνουν την πολιτική της Ευρωτράπεζας και να μην ξεχνούν πως ο ρόλος της ως δανειστή των προβληματικών κρατών θα περάσει στην αρμοδιότητα του EFSF».

Και προτίμησε να … ‘ξεχάσει’ ο ίδιος τα όσα δηλώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος δηλώνοντας πως επί των ημερών του «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι έτοιμη να συνεχίσει τη χρήση μη συμβατικών μέτρων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών». Με δυο λόγια διευκρίνισε ότι δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεχίσει να παρεμβαίνει με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά όταν και εάν το κρίνει αναγκαίο!
Keywords
Τυχαία Θέματα