ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ

Ρεπορτάζ : Γιάννης Κρητικός
(από το Έθνος)
Οι καταγγελίες διά στόματος του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, για τις απαράδεκτες συμπεριφορές παιδοκαρδιοχειρουργών του νοσοκο­μείου φέρνουν ξανά στο φως την υπόθεση του "κυκλώματος" που έστελνε παιδιά για επεμβάσεις στο...
εξωτερικό παρότι μπορούσαν να χειρουργη­θούν στην Ελλάδα, προκαλώντας πανικό στους γονείς και "αιμορραγία" στα Ταμεία
Ενα
σκάνδαλο πέρα από κάθε φαντασία υποκρύπτει η έκρηξη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που ζήτησε επί πίνακι τα κεφάλια των τριών παιδοκαρδιοχειρουργών του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία".
Οι γιατροί Α.Κ., Α.Κ. και Γ.Κ. φέρονται να καβγάδιζαν στο προσκέφαλο ναρκωμένου παιδιού με πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας, περιστατικό που οδήγησε στην παύση λειτουργίας της κλινικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής", την οργή του υπουργού προκάλεσε σειρά καταγγελιών από γονείς ασθενών παιδιών, εργαζομένους του νοσοκομείου, αλλά και από άλλες πηγές εντός του ΕΣΥ, για ενδεχόμενη επιλήψιμη... διεθνή δραστηριότητα της "ομάδας".
Πρόκειται για υπόθεση καταχρηστικών αποστολών παιδιών στο εξωτερικό με αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει αποκαλύψει εδώ και πέντε χρόνια το "Εθνος της Κυριακής" και την οποία φαίνεται ότι φέρνει ξανά στο φως με τον πλέον εμφατικό τρόπο το "ατυχές" περιστατικό στο "Αγία Σοφία". Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι ο καβγάς των τριών γιατρών συνεχιζόταν ακόμα και όταν το παιδί άρχισε να συνέρχεται από τη νάρκωση, με αποτέλεσμα να μη χειρουργηθεί.
Στον συγκεκριμένο διαπληκτισμό οι γιατροί, εκτός από απειλές του τύπου... "θα σε διασωληνώσω" και "χειρουργώ όποιον θέλω", ξεστόμισαν φράσεις εναντίον αλλήλων που αποκαλύπτουν συμπεριφορές οι οποίες, σε συνδυασμό και με τα όσα πληροφορήθηκε ο υπουργός, έθεταν σε κίνδυνο ζωές ασθενών. Οι πράξεις που τους αποδίδονται όχι μόνο ξεπερνούν την ιατρική δεοντολογία, αλλά στοιχειοθετούν σοβαρά πειθαρχικά, έως και ποινικά παραπτώματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική απομάκρυνσή τους από το νοσοκομείο.

Ο κ. Λοβέρδος διέταξε έρευνα σε βάθος, που δεν περιορίζεται στους τρεις μόνο γιατρούς. Στο πλαίσιό της αναμένεται να εξετασθούν και όλα τα σχετικά έγγραφα παραπομπής ασθενών παιδιών σε καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού, από τα αρχεία με τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων.
Την ίδια ώρα η αναστολή λειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου "Αγία Σοφία" για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο και στο διάστημα αυτό, τα περιστατικά, σύμφωνα με πρόταση του διοικητή Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χάρη Μουσιώνη, και του διοικητή του νοσοκομείου, Μανώλη Παπασάββα, που έγινε δεκτή από τον υπουργό, θα εξυπηρετούνται από το αντίστοιχο Κέντρο του "Ωνασείου", όπου ήδη χειρουργήθηκαν τα πρώτα πέντε παιδιά.
Κλειδί η Ιταλία
Τα τελευταία πέντε χρόνια, το "Εθνος της Κυριακής" με σειρά δημοσιευμάτων έχει φωτίσει "σκοτεινές" πλευρές της "μεγάλης ληστείας των ασφαλιστικών ταμείων" μέσω των αποστολ
Keywords
Τυχαία Θέματα