Βιομηχανοι: «υποδειξεις» για τη διαρθρωση των νεων κρατικων προνομιων και «διευκολυνσεων»

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι μόλις ένα από τα αναπτυξιακά εργαλεία στη διάθεση της πολιτείας. Χρειάζονται, όμως, ταυτόχρονα ενεργητικές και "έξυπνες" πολιτικές που θα ενθαρρύνουν μαζικά τις παραγωγικές επενδύσεις και θα συνεισφέρουν ταχύτερα στην οικονομική ανάκαμψη και στη μείωση της ανεργίας». Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, επικεντρώνοντας στην ανάγκη για παροχή «οριζόντιων κινήτρων» σε όλους τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι στον «αναπτυξιακό νόμο».
Το μείγμα της
αντιλαϊκής πολιτικής που προτείνεται από τον ΣΕΒ εστιάζει στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων επί των επιχειρηματικών κερδών, με περαιτέρω μειώσεις, μέχρι εκμηδενισμού του φόρου, στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, με φορολογικές υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις, με συμψηφισμούς τυχόν χασούρας από προηγούμενα έτη με τους φόρους επί των κερδών σε επόμενες χρήσεις, σε συνδυασμό με μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Σε δεύτερο πλάνο, βάζουν την άμεση κρατική επιδότηση, στο πλαίσιο βέβαια και των περιορισμένων δυνατοτήτων του αστικού κράτους στην τρέχουσα συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς και βέβαια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων...
Την ίδια ώρα, με αφορμή και τον υπό κατάθεση στη Βουλή νέο «αναπτυξιακό νόμο», γίνεται φανερή και η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από τον έλεγχο της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, ιδιαίτερα στους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ
Keywords
Τυχαία Θέματα