Στο ονομα της ανακαμψης θεσπιζουν πολλαπλασια αντιλαϊκα μετρα

Σε ένα σύνθετο «κουβάρι» αντιλαϊκών διεργασιών, με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εξελίσσονται οι κόντρες μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
Στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είχε σειρά επαφών με τους βασικούς «παίκτες»: Συγκεκριμένα, την Παρασκευή συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενώ για το Σάββατο είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Επόμενος σταθμός είναι η αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος. Στη συνέχεια (μετά τις 17/10) επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, με στόχο την ολοκλήρωση και της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, με την προώθηση και της επόμενης ομοβροντίας αντιλαϊκών μέτρων που περιέχονται σε αυτή.
Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί σε κοινό αντιλαϊκό έδαφος
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, στη συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο έδωσε έμφαση στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την πλευρά της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, των «κρίσιμων» μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Τόνισε, επίσης, ότι η «ταχεία πρόοδος» στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο ενίσχυσης της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα