«Βόμβα» στο Eurogroup: Ο Σόιμπλε «σπάει» στα δύο τη δόση - Μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (όλο το ανακοινωθέν)

Τα «δόντια» του προς την Αθήνα έδειξε για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι το Βερολίνο δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και τις αξιώσεις του ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται μάλιστα να εισηγήθηκε όχι μόνο να κοπεί στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα,

παρά το γεγονός πως έχουν καλυφθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Αν και η εισήγησή του δεν έγινε πλήρως αποδεκτή από τους ομολόγους του, η Ελλάδα δεν θα λάβει ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα θα λάβει μόλις 1,1 δισ. ευρώ, με επίσημη δικαιολογία πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Η επόμενη δόση θα κριθεί σε νέο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.

To ανακοινωθέν αναλυτικά αναφέρει:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή της λίστας των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικου συστήματος και του ενεργειακού κλάδου, την ενισχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών,την πλήρη ίδρυση της νέας ανεξάρτητης γενικής γραμματείας εσόδων και την πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το Eurogroup επίσης επισημαίνει την περαιτέρω πρόοδο για την ίδρυση και λειτουργία του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

Το Eurogroup τονίζει πως η τοποθέτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επ΄αυτού καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία τοποθέτησης είναι σύμφωνη με το νόμο που διέπει το νέο ταμείο και διασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία των μελών του συμβουλίου, την επαγγελματική τους λειτουργία και τα standards της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και ότι θα είναι σύμφωνες με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει το δρόμο για την έγκριση από το συμβούλιο του ESM της εκταμίευσης της υπολειπόμενης δόσης των 1,1 δισ. Ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει για τη διευθέτηση των οφειλουμένων από το δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου και επισημαίνει το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα δοθούν αργότερα στον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλουμένων από την πλευρά της Ελλάδας θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από διοικητικό συμβούλιο του ESM επιπλέον 1,7 δις. Ευρώ, που θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση υπολοίπων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει την προσοχή του τώρα στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς για να ολοκληρωθούν τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως, και καλωσορίζει την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος από τις αποφάσεις του Eurogroup - Γιατί «έσπασε» στα δύο η δόση

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο σημείωσε πως τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου" ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα