Οι έλληνες φοβουνται οτι σε περιπτωση κρατησης θα περασουν βασανιστηρια-λογοδοτει ποτε κανεισ;

Ο νόμος 137Α του ποινικού κώδικα ορίζει ως βασανιστήρια κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση κάποιου θύματος, για να αποσπαστεί πληροφορία, ομολογία, κατάθεση ή δήλωση, για τιμωρία ή για εκφοβισμό του ίδιου ή τρίτων προσώπων. Κάθε σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συντελείται για τα παραπάνω τιμωρείται ως βασανιστήριο, ενώ, σαν προσβολές της ανθρώπινης
αξιοπρέπειας, σημειώνει το άρθρο, θεωρούνται ιδίως η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας, η παρατεταμένη απομόνωση και η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. «Ο βασανισμός», γράφει ο Ζαν Αμερύ, «είναι το πιο τρομακτικό βίωμα που φέρει μέσα του ένας άνθρωπος».

Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τις αντιλήψεις που κυριαρχούν αναφορικά με τα βασανιστήρια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες και έκανε τις εξής δύο ερωτήσεις: αν θεωρείς ότι υπό κάποιες συνθήκες η μέθοδος του βασανιστήριου είναι αποδεκτή και αναγκαία και αν νιώθεις ασφάλης ότι δεν θα υποστείς βασανιστήριο σε περίπτωση κράτησής σου από τις αστυνομικές αρχές της χώρας σου. Το 57% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε ότι σε περίπτωση κράτησης δεν νιώθει ασφαλής, ενώ το 87% των Ελλήνων θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο που να προστατεύει από τα βασανιστήρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα