Προκαταρκτικη συμφωνια για κυπρο στο eurogroup – στο 30% το κουρεμα των καταθεσεων

---ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ---ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ,ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ...---Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και της Τρόικα, οι δύο πλευρές κατάληξαν σε μία προκαταρκτική συμφωνία, η οποία – όπως φαίνεται – επιβάλλει ακόμα οδυνηρότερα μέτρα στο Νησί.
Πιο
συγκεκριμένα, ο ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου (που ασκεί χρέη προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του Νίκου Αναστασιάδη), ανακοίνωσε, λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας πως επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας κ. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Το σχέδιο συμφωνίας το οποίο, το οποίο εγκρίθηκε από το Eurogroup προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα, παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο Eurogroup. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα". Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα. Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.
Διαβάστε το χρονικό των κρίσιμων εξελίξεων
03:13 Νίκος Αναστασιάδης: "Εχουμε συμφωνία πος το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ"
03:09 Τελείωσε το Eurogroup - Eνέκρινε το σχέδιο ΕΕ και ΔΝΤ για την Κύπρο.
03:06 Το προσχέδιο της συμφωνίας από το Reuters
http://www.reuters.com/article/2013/03/25/eurozone-cyprus-draft-deal-idUSL5N0CH00H20130325?irpc=932
03:02 Τώρα θα ενεργοποιηθεί και πάλι η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση των ελλαδικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα