Προκαταρκτική συμφωνία για Κύπρο στο Eurogroup – Στο 30% το κούρεμα των καταθέσεων

Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και της Τρόικα, οι δύο πλευρές κατάληξαν σε μία προκαταρκτική συμφωνία, η οποία – όπως φαίνεται – επιβάλλει ακόμα οδυνηρότερα μέτρα στο Νησί.

Πιο συγκεκριμένα, ο ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου (που ασκεί χρέη προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του Νίκου Αναστασιάδη), ανακοίνωσε, λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας

πως επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας κ. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο. Ο κ. Ομήρου απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για αυτό.

«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», το οποίο υπόκειται στην έγκριση του Eurogroup, επισήμανε ο κ. Ομήρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της βουλής της Κύπρου εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Πληροφορίες πηγών στη Λευκωσία ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει – μεταξύ άλλων – την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 30% για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα. Ωστόσο, παρέμενε ανοικτό το εάν το εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισεκ. ευρώ, επρόκειτο να ανακατευθυνθεί στην Τράπεζα Κύπρου, όπως φερόταν να ζητεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν πως η Tρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50-60%.

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών τη Λαϊκή: δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

Αναστασιάδης: «Με αυτά που κάνετε με εξωθείτε σε παραίτηση»

Νωρίτερα, μέσα σε αυτό το κλίμα, φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας να έχει απειλήσει με παραίτηση, λέγοντας στην κυρία Λαγκάρντ «με αυτά που κάνετε με εξωθείτε σε παραίτηση. Θα φύγω και θα το μετανιώσετε».

Ωστόσο πιο πρόσφατη ενημέρωση ανέφερε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν απείλησε ευθέως. Απλά, μιλώντας στην κυρία Λαγκάρντ, αναρωτήθηκε εάν οι χειρισμοί της στοχεύουν στο να τον εξωθήσουν σε παραίτηση και επιστροφή στην Κύπρο.

Τι δήλωσαν κατά την άφιξή τους, οι υπουργοί Οικονομικών

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο «σκληρός» της Ευρώπης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος αυτήν την εβδομάδα στο κυπριακό ζήτημα. Η Κύπρος θα πρέπει να δείξει ρεαλισμό, προκειμένου να υπάρξει απόψε η λύση για το θέμα».

«Πρέπει να βρούμε απόψε μια λύση με την Κύπρο εντός Ευρωζώνης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί μία λύση με την οποία η Κύπρος θα εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα με την οποία όμως θα απαιτηθούν βαθιές αναδιαρθρώσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιμερισμός της προσπάθειας. Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ευρωζώνη έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Κύπριοι ώστε η προσπάθεια να είναι συνολική και δίκαιη.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Γαλλία από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να μην θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν οι παράμετροι μιας λύσης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ότι στόχος παραμένει «να συγκεντρώσει η Κύπρος 5,8 δισ. ευρώ. Θα λάβουμε υπόψη ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι υπερτροφικός, 6-7 μεγαλύτερος από το ΑΕΠ, και ότι το 45% είναι καταθέτες εκτός ΕΕ, που δημιουργούν συνθήκες οικονομίας-καζίνο».

Εξάλλου, ως εξαιρετικά σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Η κυρία Φέκτερ τάχθηκε κατά της συνεισφοράς των Ταμείων Προνοίας στην κυπριακή διάσωση, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί λύση, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Κύπρου και κατ’ επέκταση η αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

The post Προκαταρκτική συμφωνία για Κύπρο στο Eurogroup – Στο 30% το κούρεμα των καταθέσεων appeared first on Enimerwsi.gr: Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα