Πολλοι καρδιοπαθεις αναγκαζονται να διακοψουν θεραπειες καθως δε μπορουν να πληρωσουν ουτε τη συμμετοχη τους στα φαρμακα

Στη διακοπή της θεραπείας τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους (που φτάνει το 25%) στα φάρμακα οδηγούνται ασφαλισμένοι καρδιοπαθείς εξαιτίας των δραματικών περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις αλλά και της ανεργίας. Ετσι ορισμένοι απ' αυτούς φτάνουν με πνευμονικά οιδήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων και είναι τυχεροί εκείνοι, στους οποίους μπορεί να γίνει ανάταξη.
Οι παραπάνω δραματικές καταγγελίες έγιναν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απ' τους
καρδιολόγους Ιωάννη Λεκάκη και Γιώργο Θεοδωράκη, ενόψει του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας που θα γίνει στη Ρόδο. «Οι ασθενείς, είπε ο Ι. Λεκάκης, δε μιλάνε εύκολα για τη διακοπή των φαρμάκων τους γιατί αισθάνονται άσκημα. Ομως όταν παθαίνουν πνευμονικά οιδήματα και μεταφέρονται στα ΤΕΠ και ανατάσσονται οι γιατροί διαπιστώνουν ότι έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό πρόβλημα. Και όταν τους ρωτούν γιατί σταμάτησαν την αγωγή της, τότε ξεπερνούν τους ενδοιασμούς και λένε ότι δε σταμάτησαν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή». Π.χ. για ένα αντιπηκτικό φάρμακο που στοιχίζει 110 ευρώ η συμμετοχή είναι 27,5 ευρώ. Ομως ένας καρδιοπαθής παίρνει και τα λεγόμενα συνοδά φάρμακα που κι αυτά έχουν συμμετοχή ή κάποια από αυτά ανήκουν στην αρνητικά λίστα που μπορεί να φτάνουν και μέχρι 15 ευρώ. «Δαπάνη 50 και 60 ευρώ το μήνα για φάρμακα είναι πρόβλημα για συντάξεις ή μισθούς των 500 ή 600 ευρώ» τονίστηκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα