Μόνιμος Μηχανισμός επιτήρησης και τιμωρίας για τις "μη βιώσιμες" χώρες

Ολοκλήρωσαν, ουσιαστικά, χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια «κλειστή» συνεδρίαση του Eurogroup, τη σύνταξη, μεταξύ άλλων, του κειμένου με όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης των χωρών των οποίων οι οικονομίες κινδυνεύουν από τις πολλαπλές μορφές κρίσης, ο οποίος θ' αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα του 2013. Το κείμενο αυτό θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα οι 27 ηγέτες στο τακτικό εαρινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη - Παρασκευή (24-25 Μαρτίου).

Το
άμεσα ενδιαφέρον σημείο για την Ελλάδα του κειμένου αυτού, όπως μας εξήγησαν καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν, είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας - διατηρησιμότητας του δημοσιονομικού χρέους μιας χώρας που θα απευθύνεται -από τα μέσα του 2013- σ' αυτόν τον Μηχανισμό (Ταμείο) ζητώντας χρηματοδοτική - δανειακή στήριξη.

Έτσι, ύστερα από σχετική ανάλυση της Κομισιόν και του Eurogroup - Ecofin για το αν και κατά πόσον το χρέος της είναι βιώσιμο - διατηρήσιμο, θα αποφασίζεται η δανειοδότησή της. Αν δεν είναι διατηρήσιμο, τότε θ' αποφασίζεται η αναδιάρθρωση του χρέους αυτής της χώρας, χωρίς όμως να υπάρχει σ' αυτό δεσμευτική αναφορά πως η αναδιάρθρωση σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» του χρέους (haircut). Θα πρόκειται κάθε φορά για μια ad hoc απόφαση, αναλόγως των ειδικών συνθηκών του ύψους και της δομής του χρέους κάθε αιτούμενης χώρας.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα