Ιαπωνια: οι τρανς αντρες εχουν νομιμο δικαιωμα στην γονεϊκοτητα συμφωνα με αποφαση του ανωτατου δικαστηριου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας αποφάνθηκε τελικά υπέρ της νομικής αναγνώρισης τρανς άντρα ως πατέρα του παιδιού της συζύγου του, μετά από τις αντίθετες αποφάσεις των προηγούμενων ένδικων μέσων.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο έτσι από τούδε και στο εξής κάθε παιδί, το οποίο είναι καρπός ζευγαριού που συνδέεται με τα δεσμά του γάμου, και ο πατέρας είναι τρανς άνθρωπος δεν θα εκλαμβάνεται ως εκτός γάμου τέκνο.
Ανατράπηκαν, εν ολίγοις, οι αποφάσεις προηγούμενων δικαστηρίων όπου
είχαν απορρίψει το αίτημα του άντρα να αναγνωριστεί ως ένας από τους γονείς του παιδιού, με το αιτιολογικό ότι η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε η σύζυγος με εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα από τρίτο πρόσωπο δεν του δίνει από νομικής πλευράς το δικαίωμα αυτό.

Η έδρα του δικαστηρίου έλαβε υπόψη νόμο του 2004 σύμφωνα με τον οποίο όσα άτομα είχαν διαγνωστεί με (την ονομαζόμενη) «δυσφορία ταυτότητας φύλου», μπορούσαν να υποβληθούν σε αγωγές επαναπροσδιορισμού του φύλου και να αλλάξουν τα νόμιμα έγγραφα τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την νομική αναγνώριση είναι, μεταξύ άλλων, οι τρανς άνθρωποι να έχουν προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό του φύλου τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα