Αναλυτικα τι προβλεπει η συμφωνια της συνοδου κορυφης - αυτο ειναι το μνημονιο 3

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αποκαλύπτει το κείμενο που υπέγραψαν οι 19 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Εκτός από τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει το 3ο δάνειο ύψους έως και 86 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει αναφορά σε αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ για τα επόμενα 3-5 χρόνια, ρητή δέσμευση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και πρόβλεψη για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν σε ένα νέο ανεξάρτητο Ταμείο που θα εδρεύει στην Αθήνα. Μέσω του Ταμείου αυτού, θα διατεθούν χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους, για την επιστροφή των χρημάτων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Η Ελλάδα, θα εξασφαλίσει δάνεια το ύψος των οποίων θα φτάσει στα 82-86 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα εκταμιευτούν από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για αυτή την περίοδο –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ενώ θα διατεθεί και ένα ποσό για να επιστρέψουν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο έναν χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις (σ.σ μεταξύ αυτών και τα χρήματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας για να μετατραπούν σε repos) .

Το κείμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και το κείμενο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία ψήφισης από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Η ελληνική Βουλή, όπως αναφέρεται και στο κείμενο της συμφωνίας, θα πρέπει να ψηφίσει:
Keywords
Τυχαία Θέματα