Ποιοι νομοι πρεπει να αποσυρθουν συμφωνα με τους δανειστες...

13:11 13/7/2015 - Πηγή: Fimotro
«Μαντήλι να κλάψουν» δεν βρίσκουν στην κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές αξιώνουν να ανατραπούν άμεσα όλα...
τα νομοθετήματα που αυτή κατέθεσε μονομερώς τους τελευταίους έξι μήνες και χωρίς να διασφαλίσει πρώτα τα αναγκαία κονδύλια και την ευστάθεια της χώρας.

Μπούμερανγκ κινδυνεύουν έτσι να αποδειχθούν –αν καταργηθούν- οι νέες ρυθμίσεις χρεών για 800.000 φορολογουμένους (αλλά κυρίως για τους μεγαλοφειλέτες που εμφανίστηκαν μετά από 40 χρόνια να πληρώσουν με «κούρεμα» έως 70% οφειλές που είχαν από το 1975 και μετά). Στον αέρα βρίσκονται και όσοι επαναπροσλήφθησαν, η νέα
ΕΡΤ, οι (επανα-) κρατικοποιήσεις, αλλά και τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση «να τροποποιήσει ή να αναπληρώσει νομοθετήματα ανατροπής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του 2015, τα οποία δεν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup».

Τα μέτρα που άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει και να ανατρέψει –εφόσον δεν καμφούν οι αντιστάσεις των δανειστών- αφορούν:

1. Ρυθμίσεις τύπου «πληρώστε ό,τι να’ναι» και ειδικά για τους μεγαλοφειλέτες. Η κυβέρνηση πέρασε και παρέτεινε τριών λογιών ρυθμίσεις στην διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Από όλες αυτές επωφελήθηκαν συνολικά 770.000 οφειλέτες. Ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 5 δισ. αλλά εισπράχθηκαν λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά που εισπράχθηκαν προήλθαν από μεγαλοφειλέτες που πλήρωσαν ελάχιστα και γλίτωσαν πολλαπλάσια., σε σχέση με τις οφειλές και τα παραπτώματά τους. Για αυτούς, οι τεράστιες οφειλές τους αναμένεται να αναβιώσουν και να γίνουν απαιτητές. Για τους περισσότερους πάντως που στην συντριπτική τους πλειψοφηφία πλήρωσαν έως 3.000 ευρώ το πολύ ως τώρα, ο κίνδυνος είναι μικρότερος και εκτιμάται πως θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε μία νέου τύπου ρύθμιση με 60-100 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

2. Επαναπροσλήψεις στο δημόσιο: στο πλαίσιο της «άρσης αδικιών», από τέλη Μαΐου μέχρι πριν το δημοψήφισμα άνοιξε η ΕΡΤ και επέστρεψαν στις δουλειές τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί μέσης εκπαιδεύσεως σε τεχνικές ειδικότητες που καταργήθηκαν ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους.

Η αναστροφή των προσλήψεων αφορά:

- σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, όπου εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, υπάλληλοι υπουργείων και ασφαλιστικών φορέων, σχολικοί φύλακες και 1559 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έκανα χρήση του επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου»

- καθηγητές στα ΕΠΑΛ που επανήλθαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Τάσου Κουράκη που είχε προχωρήσει στην επανασύσταση συνολικά 2.413 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, 51 διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είχαν καταργηθεί δύο χρόνια πριν.

- στα πανεπιστήμια όπου ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε την επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Πρόκειται για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάς έκανε γνωστό ότι συστήνει επιπλέον 43 θέσεις για να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς προερχόμενους από διαθεσιμότητα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για τις διευθύνσεις διά βίου μάθησης.

- στον ΟΑΕΔ: και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε 4 αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκαν 519 θέσεις σε φορείς του υπουργείου του

- στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: επανασυστήθηκαν 180 προσωποπαγείς θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις 152 εξ αυτών να είναι κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

- στον ΕΟΤ: η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά υπέγραψε την επαναφορά 61 υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από το καθεστώς διαθεσιμότητας σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του οργανισμού.

- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση επαναφοράς 69 υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου του και στον ΕΦΕΤ (υπαλλήλους ειδικοτήτων ΔΕ γεωργικού – κτηνοτροφικού, διοικητικού – λογιστικού, ηλεκτρολογίας – μηχανολογίας – ηλεκτρονικής και ΥΕ κλητήρων και προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών ραδιοφωνίας -τηλεόρασης, εργατών, φυλάκων – νυχτοφυλάκων κλπ) και βοηθητικού προσωπικού, κλητήρων.

- σχολικοί φύλακες: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης επανέφερε 1.500 υπαλλήλους της ειδικότητας αυτής που είχε καταργηθεί

Επιπλέον, επανέρχονται με τον νόμο Κατρούγκαλου και οι συνδικαλιστές και στον τομέα της απονομής του πειθαρχικού δικαίου. Τα πειθαρχικά συμβούλια γίνονται 5μελή με τη συμμετοχή «2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή περιφερειών και οι οποίοι υποδεικνύονται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ».

Αντίστοιχα, στα πειθαρχικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχονται 2 εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

3. Μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση: 150.000 Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα, νερό, θέρμανση.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: η κυβέρνηση πάγωσε ή ανέστειλε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που είχαν δρομολογηθεί. Επίσης σχεδίαζε να μπαίνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα λογαριασμό για το Ασφαλιστικό και όχι μόνον για το χρέος.

Από την άρση των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, στο στόχαστρο θα βρεθούν ξανά οι αποκρατικοποιήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (λιμάνια και αεροδρόμια έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αποκρατικοποιήσεως). Επίσης θα πρέπει να επιστραφούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 12 στρέμματα του Ελληνικού, τα οποία εκχώρησε η κυβέρνηση σε δήμους της νοτιοανατολικής αττικής για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα