Αλωβητες οι δαπανες του προϋπολογισμου, ενω ταυτοχρονα αυξανονται οι φοροι

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με αύξηση των δημόσιων δαπανών και σε επίπεδο κρατικού αλλά και σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να κλείσει το 2016, καθώς, παρά τον καταιγισμό των μέτρων που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ελάχιστα θα είναι τελικώς αυτά που θα αφορούν το σκέλος των εξόδων.
Τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει, ούτως ή άλλως, αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, η ελληνική διαπραγματευτική
ομάδα προσανατολίζεται στο να αξιώσει τη συγκράτηση των αμυντικών δαπανών, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να περικοπούν κατά 500 εκατ. ευρώ.
Ετσι, αν δεν συμφωνηθούν άλλα μέτρα στο σκέλος των δαπανών -στο τραπέζι φέρεται να υπάρχει πρόταση για μικρή περικοπή ειδικά των καταναλωτικών δαπανών ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2016-, οι δαπάνες της φετινής χρονιάς θα είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 600-700 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και όλο το βάρος για την επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου θα πέσει στο σκέλος των εσόδων, μέσα από τη βίαιη αύξηση τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα