Υπογράφουν ακόμα και τις χαρτοπετσέτες... κι ο Σόιμπλε τους «αδειάζει» για το χρέος

(Ανανεωμένο) Αν υπήρχε σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρός πρωθυπουργός θα είχε απολύσει τον Τσακαλώτο μετά από την είδηση ότι ο Σόιμπλε κάλεσε άλλους τέσσερις υπουργούς Οικονομικών στο Βερολίνο, μαζί με το ΔΝΤ, για να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος. Όταν ένα υπουργείο μαθαίνει την είδηση από τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων και ο υπουργός Ευκλείδης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου,

πόση τύχη για σωτηρία έχει η Ελλάδα;

Ο Σόιμπλε κάλεσε πέντε υπουργούς της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος. Παρόντες θα είναι και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και εκπρόσωποι των άλλων δανειστών, παρακάμπτοντας το βασικό θεσμικό όργανο το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 5 Δεκεμβρίου και ρίχνοντας «κόκκινη» κάρτα στην Ελλάδα. Θα αποφασίσουν για το ελληνικό χρέος χωρίς να μας ρωτήσουν και προφανώς με γραμμή Σόιμπλε που ξέρουμε την άποψη που έχει για τη χώρα.

Νωρίτερα, έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές σχετικά με τις δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου μήνα ενόψει του Eurogroup.

Όμως, η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει σχέση με το χρέος, τουλάχιστον άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συμφωνία με την τρόικα έχει ουσιαστικά κλείσει και το γεγονός ότι όλοι σήμερα γράφουν για ναυάγιο αποτελεί απλά επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης προκειμένου να δείξει στον κόσμο ότι διαπραγματεύεται.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς τους να καταπιούν αμάσητα ό,τι τους ζητά η τρόικα ή όπως λένε χαρακτηριστικά «να υπογράψουν ακόμη και τις χαρτοπετσέτες».

Πιθανότατα η συνάντηση στο Βερολίνο να αποτελεί μέτρο πίεσης προς την Αθήνα να μη ζητά πολλά ούτε για το χρέος. Και σε κάθε περίπτωση δείχνει ο Σόιμπλε ότι είναι το μεγάλο αφεντικό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα