ΥΠΕΞ σε Γιλντιρίμ: Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη

"Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το Διεθνές Δίκαιο", σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Binali Yildirim.


Oι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών

σκοπιμοτήτων.

Yπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων χθες πως: "το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!".

Aυτές οι δηλώσεις του Yildirim αποτέλεσαν την απάντησή του προς τις αβάσιμες αιτιάσεις της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης η οποία εγείρει διαρκώς το θέμα ότι η Ελλάδα, επωφελούμενη της κυβερνητικής αδράνειας στην Άγκυρα κατέλαβε 18 νησιά.

Γ. Κουμουτσάκος: Η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι "προκλητικές" και "απαράδεκτες" δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ για το Αιγαίο επιβεβαιώνουν την ελλειμματική προετοιμασία της κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν που,όχι μόνον δεν βελτίωσε, αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τον ΤομεάρχηΕξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Αναλυτικά, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Μόλις 4 ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ κάνει προκλητικές δηλώσεις για "γκρίζες ζώνες", αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αμφισβητούν ευθέως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και εκείνη των Παρισίων του 1947. Είναι γι' αυτό προκλητικές και απαράδεκτες.

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι λόγω της ελλειμματικής προετοιμασίας της Κυβέρνησης, η επίσκεψη Ερντογάν όχι μόνον δεν βελτίωσε, αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα