Έρχονται 40 προαπαιτούμενα σε 15 ημέρες - Δεύτερο κύμα μετά την Πρωτοχρονιά

Μέσα στις 15 περίπου ημέρες που απομένουν πριν αλλάξει ο χρόνος η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει περίπου 40 από τα 75 εκκρεμή προαπαιτούμενα (επί συνόλου 110 παρεμβάσεων της 3ης αξιολόγησης).

Η παραπάνω δέσμευση προκύπτει από τα απολογιστικά κείμενα του Συμβουλίου της ΕΕ για το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Αναφέρουν ρητά την δέσμευση της ελληνικής πλευράς για εμπροσθοβαρή νομοθέτηση και εφαρμογή φέτος των πιο πολλών εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης, ενώ τα σχέδια επικαιροποίησης του μνημονίου

καταγράφουν ως ορόσημο τον Δεκέμβριο σε περίπου 40 παρεμβάσεις.
Κι όποια καθυστέρηση βαραίνει το έργο των πρώτων ημερών του 2018 πρέπει έως το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει "ομαλά" το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Δημιουργείται έτσι τις επόμενες ημέρες ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο νομοθέτησης, παράλληλα με την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Βουλή (που έχει οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου), αλλά και εν μέσω των εορτών που δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω αργιών. Το έργο θα γίνει και μέσω υπουργικών αποφάσεων και άλλων εφαρμοστικών πράξεων (σ.σ. δηλαδή που δεν απαιτούν έγκριση της Βουλής) και διαχέεται σε όλα σχεδόν τα "παραγωγικά" υπουργεία, αλλά και σε αρμόδιους φορείς που καλούνται πλέον να "εφαρμόσουν" εγκαίρως τις συμφωνίες.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της μεταφοράς των ΔΕΚΟ που δεν είναι προς πώληση όχι στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που τελικά δεν θα δημιουργηθεί αλλά απ’ ευθείας στο "Υπερταμείο". Ορίζεται για τις 31 Δεκεμβρίου για λογιστικούς λόγους.

Πριν αλλάξει ο χρόνος πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις επί των ρυθμίσεων που πρέπει να νομοθετηθούν για να ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει εντός του Δεκεμβρίου και τις εφαρμοστικές διατάξεις για τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν γίνει και μία σειρά από εφαρμοστικές πράξεις για τις παρεμβάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση επιχειρήσεων και για την εφαρμογή του νόμου περί καλύτερης νομοθέτησης. Δεσμεύσεις υπάρχουν επίσης για την πληρωμή εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων, για τις φορολογικές διασταυρώσεις αλλά και για σειρά παρεμβάσεων στον τομέα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και άλλων κλάδων.

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένονται από την ελληνική πλευρά και τα δύο "αντισταθμίσματα" στα μέτρα: Tο σχέδιο για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και για την αναπτυξιακή στρατηγική των επόμενων 3- 5 ετών.

Η προθεσμία της 11ης Ιανουαρίου

Αλλά και για όσες παρεμβάσεις δεν ορίζεται ρητά ο Δεκέμβριος ως τέλος χρόνου, ή για όσες πάρουν παράταση τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Έχουν μόνο 10 ημέρες μέσα στον Ιανουάριο για να "κλείσουν".

Στο EWG της 11ης Ιανουαρίου θα γίνει ο τελικός απολογισμός των θεσμών και της κυβέρνησης. Ετσι, αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία "ομαλή" πορεία πολιτικής επικύρωσης της 3ης αξιολόγησης στην σύνοδο του Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου, θα πρέπει έως τότε να έχει εφαρμοσθεί η συμφωνία.

Εργασιακό, τράπεζες και ΔΕΗ

Μέχρι 11/1 λοιπόν θα πρέπει η κυβέρνηση να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αγκάθι, αυτό του νέου εργασιακού και της τροπολογίας που απέσυρε εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και πρέπει να επανακατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα "τρέχουν" οι προθεσμίες ομαλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια και για χρέη προς το Δημόσιο, η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ, οι παρεμβάσεις στις Ιδιωτικοποιήσεις, στην Δικαιοσύνη, στις Τράπεζες, στην Υγεία, στις λίστες του ΟΟΣΑ, στα κλειστά επαγγέλματα και σε όλες τις δράσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση μέσα από την νέα εξειδίκευση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφοντας στην Ελλάδα κομίζει και τις δεσμεύσεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων που ανέλαβε έναντι των επενδυτών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες πως θα οργανωθεί αυτό το νομοθετικό έργο πριν την διακοπή εργασιών της Βουλής για τις εορτές, αλλά και πως θα προωθηθούν οι διατάξεις που θα έρθουν μέσω αποφάσεων.

Παράλληλα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα "ισοδύναμα" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγίου αλλά και για το θέμα του νέου πακέτου δόσεων το οποίο όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ από την Νέα Υόρκη επιχειρείται να είναι υψηλότερο από τα 5,5 δις. ευρώ που αναφέρει ο προϋπολογισμός του 2018.

Τι λέει το κείμενο του Eurogroup

Τα προαπαιτούμενα "αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου" αναφέρεται στο απολογιστικό κείμενο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που ενέκρινε την συμφωνία επί της αρχής. Επισημαίνεται επίσης ότι "το ΔΝΤ εκφράζει την υποστήριξή του" και "χαιρέτισε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να επιτύχουν τους στόχους του δικού του προγράμματος". Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ από την Νέα Υόρκη εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται το "αγκάθι "του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης "εξέφρασαν τις ανησυχίες τους" σχετικά με τη συνεχιζόμενη νομική διαδικασία κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ" αναφέρεται.

Αναφορά στην απολογιστική επιστολή του Eurogroup γίνεται και για την στρατηγική ανάπτυξης αλλά και για τον μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους "που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, εάν χρειαστεί" όπως επισημαίνεται.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα