«Ξεφτίλα» της Ευρώπης

Μια ακόμη φορά φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Μια ακόμη φορά ένα Eurogroup ναυάγησε γιατί ο Βαρουφάκης είχε πάρει εντολή να «τρελάνει» τους δανειστές. Τα σχόλια μόνο που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα όσα τους είπε ο υπουργός της πλάκας, θα ήταν αρκετά για να περιγράψουν με πιο τρόπο μας βλέπουν πλέον οι ξένοι.

Θα σας πούμε μόνο πώς υποδέχθηκε η Κρ. Λαγκάρντ τον μέγα οικονομολόγο. Του είπε: «Σε καλοσωρίζει η αρχηγός των εγκληματιών», παραπέμποντας στις ψευτομαγκιές και τις απίστευτες κατηγορίες κατά του ΔΝΤ από τον

ίδιο και από τον Τσίπρα.

Ο Βαρουφάκης πήγε με τις ίδιες προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και πέντε μήνες με σκοπό να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα έχει δίκιο κι αυτοί είναι κορόιδα και πρέπει να υποταχθούν στον παραλογισμό τς κυβέρνησης.

Φυσικά έφαγε πόρτα, και όλα μετατρέπονται σε θρίλερ μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις. Η επικύρωση της συμφωνίας ή της ρήξης θα γίνει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής, και φαίνεται ότι είναι η τελική ημερομηνία, όχι για κάποιο άλλο λόγο αλλά γιατί οι τράπεζες καταρρέουν. Το γεγονός ότι θα ζητηθούν επιπλέον 3 δισ. από τον ELA μετά το 1,1 δισ. που έδωσε η ΕΚΤ την Τετάρτη δείχνει ότι οι τράπεζες έχουν στερέψει.

Άλλωστε την Πέμπτη έφυγαν από τα γκισέ πάνω από 1 δισ. ευρώ από πανικόβλητους καταθέτες που βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να τους φάει μέχρι και τις αποταμιεύσεις τους.

Με κλειστές τράπεζες και άδεια ταμεία ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει κάτι λιγότερο από μια συμφωνία. Θα είναι συνολική; Μάλλον δύσκολο αφού δεν έχει γίνει σχετική προετοιμασία.

Πιθανότατα να είναι μια «γέφυρα», ολίγων μηνών με δεσμεύσεις στην Ελλάδα για συγκεκριμένα μέτρα, τώρα και τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της ρήξης και τη Δευτέρα, οπότε τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σκηνικό χρεοκοπίας με κλειστά ΑΤΜ ενώ σε 10 ημέρες δεν θα μπορεί να πληρωθεί το ΔΝΤ και θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Πραγματικά έχει δημιουργηθεί ένα ζοφερό τοπίο, ένα σκηνικό που δεν έχει προηγούμενο για την Ελλάδα. Ούτε την εποχή του Καστελόριζου, ούτε το 2012 δεν είχαμε τέτοια εικόνα για μια χώρα που την κατάντησαν «ξεφτίλα» της Ευρώπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σύγκρουση και αν θέλουμε να είμαστε εντάξει, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτά που έλεγε προεκλογικά.

Έχει όμως σχέδιο για την επόμενη ημέρα; Αν η χώρα χρεοκοπήσει άραγε τι θα πει στους πολίτες; Πως θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση; Με κουπόνια για τρόφιμα; Αυτά όμως είναι σενάρια τρόμου και καλύτερα να μην τα σκεφτόμαστε. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αφού όσο ο χρόνος περνά τόσο τα μέτρα της

συμφωνίας θα είναι πιο σκληρά. Και ποιος είναι ικανός να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση; Ο Τσίπρας; Είναι το ανέκδοτο της χρονιάς.

Συμπέρασμα από τις ραγδαίες εξελίξεις; Ο Τσίπρας προκειμένου να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο θα επιχειρήσει είτε τη ρήξη και θα το παίξει... Αι Γιώργης, είτε θα συμφωνήσει με τους δανειστές αλλά θα πετάξει σε άλλον την καυτή πατάτα. Με κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Με άλλον πρωθυπουργό; Με εκλογές; Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα