Ο Πούτιν κάνει κήρυγμα στη Δύση

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καυχήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία βρήκε την «εσωτερική δύναμη» να αποφύγει τις κυρώσεις που θα προκαλούσαν μια βαθιά οικονομική κρίση και είπε στη Δύση να σταματήσει να χρησιμοποιεί «τελεσίγραφα».

Οι επενδύσεις στη Ρωσία έχουν επιβραδυνθεί δραματικά, η φυγή κεφαλαίων έχει αυξηθεί και η οικονομία έχει διολισθήσει σε ύφεση, από όταν οι τιμές του πετρελαίου

υποχώρησαν πέρυσι και η Δύση επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα για την κρίση της Ουκρανίας. Αλλά σε μια ομιλία 29 λεπτών σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ και μία συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, ο Πούτιν αγνόησε τις κλήσεις από πολλούς επενδυτές να παρουσιάσει νέα σχέδια για τον τερματισμό της κρίσης.

Αντ 'αυτού, προειδοποίησε τη Δύση να μην αναμιγνύεται στις υποθέσεις της Μόσχας και κατηγόρησε τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία -και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου μας είχαν προειδοποιήσει - και το ξέρετε καλά αυτό - ότι θα υπάρξει μια βαθιά κρίση», δήλωσε ο Πούτιν στην ομιλία του, στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα Αγία Πετρούπολη. «Αυτό δεν έχει συμβεί. Έχουμε σταθεροποιηθεί... κυρίως επειδή η ρωσική οικονομία έχει συσσωρεύσει επαρκή εσωτερική δύναμη», είπε σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε ξένους και Ρώσους επιχειρηματίες και ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 11,5 τοις εκατό τη Δευτέρα, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 16,9 τοις εκατό τον Απρίλιο σε 15,8 τοις εκατό το Μάιο και το ρούβλι έχει φτάσει σε περίπου 54 προς ένα δολάριο, αφού έφτασε σε αναλογία 80 προς ένα τον Δεκέμβριο. Παρότι η τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,2 τοις εκατό το 2015, ο Πούτιν δήλωσε: «Μαζί μας είναι επιχειρηματίες, άνθρωποι και νέοι ηγέτες έτοιμοι να εργαστούν για τη Ρωσία και την ανάπτυξή της. Για το λόγο αυτό είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία».

Πολλοί αμερικανοί επενδυτές έμειναν μακριά

Παρά την αισιοδοξία του Πούτιν, οι σχέσεις με τη Δύση βρίσκονται στο ναδίρ τους. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντριν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία ήταν ακόμα στο «μάτι του κυκλώνα». Συνέστησε να επισπεύσουν τις προεδρικές εκλογές του 2018 για να πάρει ο Πούτιν ισχυρότερη εντολή για να μεταρρυθμίσει την οικονομία. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών δυτικών εταιρειών που συνήθως παρακολουθούν το ετήσιο Οικονομικού Φόρουμ της Ρωσίας έμειναν μακριά για δεύτερη συνεχή χρονιά, αν και οι επικεφαλής ορισμένων μεγάλων εταιρειών πετρελαίου ήταν παρόντες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να αποφύγουν το περσινό φόρουμ, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία –κάτι που δεν έπραξε φέτος. «Υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές, οι δυτικές εταιρείες θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με τους Ρώσους γιατί οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Hans-Paul Buerkner, πρόεδρος της Boston Consulting Group. Ο Ian Colebourne, Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte CIS, δήλωσε: «Ορισμένες από τις ανησυχίες που είχαμε δει τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. Σίγουρα δεν έχουν εξαφανιστεί, αλλά η ένταση έχει μειωθεί».

Ο Πούτιν έχει στραφεί προς την Ασία για να προσελκύσει επιχειρήσεις, από όταν οι δυτικές κυρώσεις άρχισαν να αυξάνονται και μοιράστηκε την πλατφόρμα με εκπροσώπους διαφόρων χωρών της Ασίας. Και φυσικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να χτίσει σχέσεις με τη Ρωσία, εν μέσω της διαμάχης με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση του χρέους της.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο εμβάθυνσης των ενεργειακών δεσμών και ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει την προσφορά οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα εάν αυτό του ζητηθεί. Ο Πούτιν είπε ότι δεν επιδιώκει τις καλύτερους σχέσεις με την Ασία και την Ελλάδα για να αναστατώσει τις άλλες χώρες, αλλά κατέστησε σαφές πως πιστεύει ότι η Δύση, και όχι η Ρωσία, θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά της αν θέλει ένα καλύτερο γεωπολιτικό κλίμα. «Εμείς δεν δίνουμε τελεσίγραφα», είπε.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα