Βρυξέλλες: Τσάϊ και συμπάθιο για Ελλάδα και Κύπρο - Κυρώσεις - χαϊδολογήματα στην Τουρκία

08:07 1/2/2020 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) "Άδειασμα" φαίνεται πως τρώνε Κύπρος και Ελλάδα από τους "συμμάχους" στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, με εξαίρεση τη Γαλλία, την Ελλάδα και, βέβαια, την Κύπρο, η πλειοψηφία των

κρατών - μελών της ΕΕ δεν δείχνει διατεθειμένη να υϊοθετήσει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπροστάρης της "κατευναστικής" τακτικής απέναντι στην Τουρκία φέρεται να είναι η Γερμανία, η οποία, ως γνωστόν πρόσφατα απέκλεισε την Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινούνται οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής και η Πολωνία, ενώ η Ιταλία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν εμφανίζεται και τόσο "φανατική" υπέρ των κυρώσεων.

Και, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για ιδέες που έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία αντίστοιχες, σκληρές κυρώσεις με εκείνες προς τη Ρωσία για την Κριμαία. Για μια ακόμη φορά κυριαρχεί η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών εντός της ΕΕ. Μπορεί, λοιπόν, η Ρωσία να κατηγορείται για εισβολή, αλλά η τουρκική εισβολή σε χώρο ζωτικών -και αναγνωρισμένων με συμφωνίες, με τα γειτονικά κράτη- δικαιωμάτων κράτους - μέλους της ΕΕ, μάλιστα, ακόμα και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας.

Έτσι, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, η ΕΕ προσανατολίζεται σε δευτερεύουσας σημασίας κυρώσεις - χάδια προς την Τουρκία. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" Κύπρου, (Βλέπε: Κυρώσεις κάτω από τον πήχη - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων σε εταιρείες και TPAO) "μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις των τελευταίων δύο μηνών, διαφαίνεται πως η λίστα των κυρώσεων θα περιλαμβάνει τελικώς δύο υπαλλήλους της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, TPAO, και απομακρύνεται το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων σε υψηλόβαθμο στέλεχος. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα, η κυπριακή πλευρά διεκδικούσε να μπει στη λίστα και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εν λόγω εταιρείας μαζί με δύο Κροάτες υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ήδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

"Ζητούσαμε και την επιβολή κυρώσεων άλλων εταιρειών οι οποίες συνεργάζονταν με την TPAO συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής εταιρείας. Ένα τέτοιο σενάριο έχει απομακρυνθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες κυρώσεων στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

"Πέραν των διαρροών που ήθελαν κυρώσεις παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την Κριμαία, υπήρχαν και πληροφορίες που ήθελαν τη συζήτηση των 7 εξής μέτρων:

-Μείωση της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.

-Αναστολή των συνομιλιών για αεροπορική συμφωνία.

-Αναστολή των κοινών συνεδριάσεων για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.

- Πάγωμα των συναντήσεων κορυφής Ε.Ε – Τουρκίας.

-Τερματισμός των επαφών υψηλού επιπέδου των 28 με την Τουρκία.

-Κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις".

Εάν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα:

Τι έπραξε η ελληνική κυβέρνηση για να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα; Κινητοποιήθηκε διπλωματικά προς την κατεύθυνση σειράς εταίρων μας στην ΕΕ για να τους προσεταιριστεί και να διαμορφώσει συμμαχίες;

Ζήτησε και φρόντισε να διαπραγματευτεί, αν όχι ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τουλάχιστον κάποιες πιο σκληρές σε σχέση με τις "Light" που φαίνεται ότι θα υπάρξουν;

Προειδοποίησε ότι το "άδειασμα" προς Κύπρο και Ελλάδα θα έχει, ενδεχομένως, συνέπειες στο μέλλον, σε άλλα σοβαρά θέματα που θα εξεταστούν εντός της ΕΕ, οπότε η Αθήνα θα επιφυλαχθεί ακόμα και με "βέτο";

Να σημειωθεί ότι και το τελευταίο τρίμηνο του 2019, οπότε η Τουρκία προέβη σε σειρά πειρατικών κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Αθήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν έδειχνε να συμμερίζεται τις ανησυχίες της Λευκωσίας και πολύ περισσότερο δεν έδειχνε καμία διάθεση να στηρίξει κυπριακές προτάσεις για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία. Ως γνωστόν, βέβαια, σε λεκτικό επίπεδο, η ΕΕ επανειλημμένως έχει καταδικάσει, άλλοτε σε υψηλούς και άλλοτε σε "αδιάφορους" τόνους τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η Αθήνα να ακολούθησε το περίφημο "στρατήγημα Βαρβιτσιώτη", το οποίο συνίσταται στο "να τρελάνουμε τους Ευρωπαίους, αρνούμενοι να ζητάμε κυρώσεις". Διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε τα μνημόνια των θαλάσσιων ζωνών με την κυβέρνηση - μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη. Κοντολογίς, ότι συνειδητά η Ελλάδα δεν ζητάει από την ΕΕ κυρώσεις, διότι περιμένει την... κατάλληλη στιγμή για την περίφημη "βαρβιτσιώτειο κυκλωτική κίνηση" της Άγκυρας.

Τώρα, όμως, παρά τις απανωτές τουρκικές πειρατικές κινήσεις σε Κύπρο, Καστελόριζο, Λιβύη, κ.ο.κ., φαίνεται ότι το timing διαγράφεται και πάλι δυσχερές. Σε αυτή τη φάση για την Κύπρο. Άραγε, επιμένουν κάποιοι ακόμα στο "δόγμα" αλά Πόντιος Πιλάτος ότι "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται";

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα