Βρίσκεται όντως το Isis πίσω από τη πιο θανατηφόρα μαζική επίθεση των ΗΠΑ;

Μετά τα περιστατικά στη Μασσαλία, στο Έντμοντον και στο Λας Βέγκας ακολούθησε η πρώτη δημόσια δήλωση του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στην οποία κάλεσε τους συμπατριώτες να στοχεύσουν τις χώρες συνασπισμού κατά ο του Isis. Το πρακτορείο ειδήσεων του Isis, Amaq, δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι η μαζική επίθεση της Κυριακής στο Λας

Βέγκας διεξήχθη από έναν "στρατιώτη του χαλιφάτου".

Ο δράστης από τη Νεβάδα Στίβεν Πάντοκ έχει αναγνωριστεί από την αστυνομία ως ύποπτος, υπεύθυνος για το θάνατο τουλάχιστον 58 ατόμων σε μια συναυλία, όπου πυροβόλησε στο πλήθος από τον 32ο όροφο του Mandalay Bay Hotel and Casino.
Η επίθεση θεωρείται η πιο θανατηφόρα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Η αστυνομία ανέφερε προηγουμένως ότι το περιστατικό δεν ερευνάται ως τρομοκρατική πράξη.

"Ο δράστης του Λας Βέγκας είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επιχείρηση ως απάντηση στις εκκλήσεις για τις χώρες του συνασπισμού", ανέφερε το Amaq τη Δευτέρα το απόγευμα, ενώ ακολούθησε και μια δεύτερη δήλωση, κατά την οποία το Isis ισχυρίστηκε ότι ο 64χρονος είχε ασπαστεί το Ισλάμ "πριν από αρκετούς μήνες".

Ο ισχυρισμός για την αιματοχυσία, που δεν μπορεί να εξακριβωθεί, είναι ασυνήθιστος για το Isis. Ο Πάντοκ πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε πριν η αστυνομία καταφέρει να εισέλθει στην αίθουσα, κάτι το οποίο κατά την τζιχαντιστική διδασκαλία θεωρείται διαφορετικό από το να γίνει κάποιος "μάρτυρας" στη μάχη. Ένα προφίλ στα social media, που υποτίθεται ότι ανήκει στον ύποπτο, τον δείχνει να πίνει αλκοόλ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των Ισλαμιστών online.

Ο αδελφός του ύποπτου Έρικ Πάντοκ είπε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έμεινε "άναυδος" από τα γεγονότα της Κυριακής, χωρίς να αναφέρει αν η συμπεριφορά του αδελφού του είχε αλλάξει τους τελευταίους μήνες ή αν είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Ενώ είναι σπάνιο για το Isis να διεκδικεί ένα περιστατικό στο οποίο δεν είχε άμεση σχέση με τον επιτιθέμενο, η οργάνωση έκανε αρκετούς υπερβολικούς ή αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς για περιστατικά σε όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνεται η πίεση στο χαλιφάτο που καταρρέει.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters λίγο μετά τον ισχυρισμό του Amaq ότι δεν είχαν λόγο να πιστεύουν πως η οργάνωση συνδέεται με την επίθεση στο Λας Βέγκας. Ο ισχυρισμός ότι ο Πάντοκ ήταν στρατιώτης του χαλιφάτου έρχεται, ωστόσο, μετά από μια σπάνια δημόσια δήλωση από τον μυστικό ηγέτη του οργανισμού Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς του να "εντείνουν την μία επίθεση μετά την άλλη εναντίον των άπιστων" στις χώρες που εμπλέκονται στην υπό αμερικανική ηγεσία κατά του Isis, που διώχνει την ομάδα από τα εδάφη της στη Συρία και το Ιράκ.

Το 46λεπτο ηχογραφημένο μήνυμα είναι το πρώτο του Μπαγκντάντι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι δημοσιοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το ηθικό των οπαδών του, τη στιγμή που η μάχη για την πρωτεύουσα της τζιχάντ, τη Ράκα στη Συρία, φτάνει στο τέλος του παιχνιδιού.

Μέσα στο ίδιο 24ωρο με το περιστατικό του Λας Βέγκας, δύο γυναίκες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σε μια επίθεση που διεκδικεί επίσης η εξτρεμιστική οργάνωση, σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στη Μασσαλία της Γαλλίας και τέσσερις τραυματίστηκαν στο Έντμοντον της Αλμπέρτα σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις από έναν άνθρωπο που είναι ύποπτος για διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική ιδεολογία.

Το Isis συχνά περιμένει να σκοτωθεί ένας δράστης πριν διεκδικήσει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι ενέπνευσε ή κατεύθυνε μία επίθεση. Για την επίθεση στη Γαλλία, στην οποία ο δράστης σκοτώθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, διεκδίκησε γρήγορα την ευθύνη - και πάλι ως επίθεση "εμπνευσμένη" από την νέα έκκληση του Μπαγκντάντι για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση.

Στο Έντμοντον, ένας ανώνυμος Σομαλός υπήκοος τέθηκε υπό κράτηση αφού χτύπησε έναν αστυνομικό με το αυτοκίνητό του και αργότερα παρέσυρε με φορτηγό τέσσερις πεζούς. Η αστυνομία είπε ότι μια σημαία Isis βρέθηκε στο ταμπλό ενός από τα οχήματα του ύποπτου.

Κανείς δεν σκοτώθηκε στο περιστατικό. Τα επίσημα κανάλια της Isis δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτό.

Παρά τις αξιώσεις του Amaq, δεν υπάρχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία ότι το Isis συνδέεται άμεσα είτε με τις επιθέσεις του Λας Βέγκας ή της Μασσαλίας. Οι αστυνομικές έρευνες και στις τρεις περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα