Βραζιλία: Πολεμική ατμόσφαιρα στο Σάο Πάολο

21:29 9/6/2014 - Πηγή: Antinews

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο παρά την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική και τις απειλές του κυβερνήτη της πολιτείας Σάο Πάολο, Γκεράλντο Αλκμίν, ότι θα απολύσει όποιον εργαζόμενο δεν δώσει το παρόν στη θέση του τη Δευτέρα το πρωί. Επιπλέον, η δικαστική απόφαση επέβαλλε στα συνδικάτα πρόστιμο περίπου 45.00 δολαρίων

για τις πρώτες τέσσερις μέρες της απεργίας, και 220.000 ευρώ για κάθε μέρα απεργίας από τη Δευτέρα και μετά, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή μεταξύ των εργαζομένων. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση την Κυριακή το απόγευμα, στην οποία οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, αποφάσισαν να μην υπακούσουν στη δικαστική απόφαση και να επιμείνουν μέχρι τέλους στα αιτήματά τους. Και ήδη από νωρίς τη Δευτέρα, επεισόδια σημειώνονταν στους δρόμους της πόλης κοντά σε σταθμούς του μετρό, όπου με δακρυγόνα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονταν με απεργούς.

Όπως σχολίαζαν δημοσιογραφικές πηγές, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι πολύ περισσότερο από τα μισθολογικά τους αιτήματα, είναι εξοργισμένοι, όπως και μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου πληθυσμού, από τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ αντί να καλυφθούν ανάγκες σε θεμελιώδεις υποδομές της χώρας . Ζητούν αύξηση 12,2% ενώ η διοίκηση της εταιρείας προσφέρει 8,7%. Τις πρώτες μέρες της απεργίας, τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους ξεπέρασαν τα 200 χιλιόμετρα προκαλώντας, εκτός από τεράστια ταλαιπωρία στους κατοίκους, πονοκέφαλο στους ιθύνοντες της διοργάνωσης και πανικό σε αποστολές και επισκέπτες.

Όπως υπογράμμιζαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν μπορεί να γίνουν δεκτά παζάρια με τους μισθούς των εργαζομένων των οποίων οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, την ώρα που η κυβέρνηση έχει δαπανήσει τόσα χρήματα για ένα Μουντιάλ το οποίο εκτός του ότι είναι απρόσιτο, λόγω των τιμών των εισιτηρίων στην πλειοψηφία των ντόπιων, έχει οδηγήσει στο δρόμο ακόμη περισσότερο κόσμο λόγω της «εκκένωσης» πολλών παραγκουπόλεων (φαβέλες) πέριξ των χώρων όπου θα διεξαχθούν αγώνες και θα κινούνται οι επισκέπτες. Επίσης τόνιζαν ότι στόχος τους δεν είναι να συνεχίσουν την απεργία κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, που ξεκινά την Πέμπτη, αλλά να λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κάτι που, όπως υποστήριξαν, φαίνεται να απασχολεί μόνο τους εργαζόμενους αλλά όχι και την κυβέρνηση που προσπαθεί απλώς να τους εκφοβίσει και να καταστείλει τη δράση τους.

Η συνέχιση της απεργίας εντείνει την, ούτως ή άλλως, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην πόλη από τις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών κατά των εκκενώσεων των φαβέλας και των υπέρογκων εξόδων του Μουντιάλ. Στο πλευρό των εργαζομένων του μετρό στέκονται σειρά οργανώσεων και κινημάτων, όπως το κίνημα των Αστέγων Εργαζομένων, που επίσης έχουν εκφράσει την οργή τους για τη στάση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης που επέλεξε να κάνει τέτοιες δαπάνες για το Μουντιάλ. Κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι όλα αυτά έγιναν και επειδή η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Και αυτό που φαίνεται να έχει ενοχλήσει ακόμη περισσότερο τους Βραζιλιάνους είναι ότι σε μια χώρα που ζει, ούτως ή άλλως, σε ρυθμούς ποδοσφαιρικούς, η διοργάνωση του Μουντιάλ και η διεξαγωγή του έχει αφήσει εκτός της

Πηγές:bbc, liberation

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα