Βομβιστική «τορπίλη» στις εύθραυστες λιβανικές ισορροπίες

Περισσότερο από προφανή είναι τα κίνητρα όσων σχεδίασαν την διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε τη συνοικία Μπιρ Χασάν, στην νότια Βηρυτό, την Τετάρτη το πρωί. Στόχος της το ιρανικό πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, τα γραφεία του ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Irib, η πρεσβεία του Κουβέιτ, οδοφράγματα του στρατού και ένα ορφανοτροφείο. Τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά από το ορφανοτροφείο, καθώς και πολύ σοβαρές ζημιές είναι ο απολογισμός.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, που σχετίζεται

με την αλ Κάιντα, Ταξιαρχίες «Αμπντουλλάχ Αζάφ» ανέλαβαν με ανάρτηση στο twitter την ευθύνη και απειλεί να συνεχίσει τα πλήγματα μέχρις ότου η οργάνωση Χεζμπολλάχ αποσύρει τους μαχητές της από τη γειτονική Συρία και την υποστήριξή της από την ηγεσία Άσαντ ενώ ζητά και την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της, μεταξύ των οποίων ο Ναϊμ Αμπάς, επικεφαλής της που συνελήφθη πριν λίγες μέρες. Όλη η νότια Βηρυτός είναι προπύργιο της Χεζμπολλάχ και έχει γίνει στόχος βομβιστών επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες με δεκάδες νεκρούς. Το Ιράν, ως υποστηρικτής της Χεζμπολλάχ και του Άσαντ, είναι επίσης «κόκκινο πανί».

Μόλις το Σάββατο, μετά από 11 μήνες, σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Σαλάμ Ταμάμ στην οποία συναίνεσαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της πολιτικής σκηνής της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτικών με κύριο εκπρόσωπο το Χαρίρι και το κόμμα του Μέλλον και των σιιτικών με κύριο εκπρόσωπο τη Χεζμπολλάχ. Η εξέλιξη δημιούργησε ελπίδες ως προς την προοπτική μιας έστω στοιχειώδους αποκατάστασης της διαδογματικής θρησκευτικής ηρεμίας στο Λίβανο, η οποία δοκιμάζεται σκληρά λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς αυτές λαμβάνουν ολοένα περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα, εξαιτίας της κυριαρχίας των ακραίων ισλαμιστών στους κόλπους της αντιπολίτευσης που στοχοποιούν τον Άσαντ και για το ότι είναι αλαουίτης (που σχετίζονται με το σιισμό).

Οι ισορροπίες σε μια χώρα που θεμελιώνει την νομή της εξουσίας στις θρησκείες είναι προφανώς εύθραυστες και την καθιστούν εύκολο θύμα προκλήσεων και προβοκάτσιας από πολλαπλά κέντρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο λιβανικό έδαφος «λύνουν τις διαφορές» τους ξένες δυνάμεις. Η διαδικασία προσέγγισης της Δύσης με το Ιράν αλλά και η, ολοένα πιο εμφανής, απροθυμία των δυτικών δυνάμεων να στηρίξουν «με κλειστά μάτια» το σύνολο της συριακής αντιπολίτευσης, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των ακραίων στοιχείων, προκαλεί δυσφορία και σε πολλές περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σ. Αραβία ή το Ισραήλ. Ένα από τα μέτωπα που εκδηλώνεται η «αντιπαράθεση» αυτή είναι ο Λίβανος.

«Οι τακφίρις (οι ακραίοι σουνίτες ισλαμιστές) θέλουν να μας προκαλέσουν να χτυπήσουμε τους σουνίτες αδελφούς μας: δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη» διακήρυττε τρία εικοσιτετράωρα πριν την νέα διπλή επίθεση ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ Σεϊκ Χασάν Νασράλλαχ. Το πόσο θα καταστεί δυνατό να τηρηθεί αυτό εξαρτάται και από το πόσο αίμα θα χυθεί.

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα