Βενεζουέλα: Αστυνομικό ελικόπτερο επιτέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με χειροβομβίδες

Ένα αστυνομικό ελικόπτερο έριξε χειροβομβίδες στο Ανώτατο Διικαστήριο της Βενεζουέλας την Τρίτη το βράδυ μετά από διαμαρτυρίες κατά του προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι "τρομοκράτες" έριξαν δύο χειροβομβίδες που δεν κατάφεραν να εκραγούν. Κάποια ρεπορτάζ κάνουν λόγο για περισσότερε χειροβομβίδες. Τα τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας είχε πραγματοποιήσει την επίθεση.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media

δείχνουν έναν άντρα να πιλοτάρει ένα ελικόπτερο, κρατώντας ένα πανό που γράφει "Ελευθερία. Άρθρο 350", και αναφέρεται στο σύνταγμα της Βενεζουέλας, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να δηλώνουν την ανυπακοή τους μπροστά σε" κάθε καθεστώς που αντιβαίνει στις δημοκρατικές εγγυήσεις ή υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα ". Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μόνο ώρες αφού ο Μαδούρο προειδοποίησε ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του ήταν διατεθειμένοι να πάρουν τα όπλα εάν η κυβέρνησή του ανατραπεί από "αντιδημοκρατικές δυνάμεις".

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μαρτυρίες που περιγράφουν ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε φρουρούς στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο ελικόπτερο. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε το περιστατικό "τρομοκρατική ενέργεια" και κάλεσε τους υποστηρικτές του να ενεργοποιήσουν μια "νέα φάση της επανάστασης" σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε αυτόν. Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα της Βενεζουέλας El Nacional, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου είναι ο Όσκαρ Πέρες, πρώην κυβερνήτης στη CICPC, των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ο Πέρες μιλάει απευθείας σε μια κάμερα πλαισιωμένος από τέσσερις μασκοφόρους και οπλισμένους άντρες. "Πολίτες της Βενεζουέλας, αγαπητοί αδελφοί, σας μιλάμε εκ μέρους του κράτους. Είμαστε ένας συνασπισμός στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών που αναζητούν ισορροπία εναντίον αυτής της μεταβατικής εγκληματικής κυβέρνησης ", δήλωσε ο Πέρες. "Έχουμε δύο επιλογές: να κριθούμε αύριο από τη συνείδησή μας και το λαό ή να αρχίσουμε σήμερα να απελευθερωνόμαστε από αυτήν την διεφθαρμένη κυβέρνηση".

Ο Πέρες ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα. Σε ένα δεύτερο βίντεο, επισημαίνει μια μωβ κορδέλα που έχει δεμένη γύρω από τον αριστερό του βραχίονα και λέει ότι η υπακοή του είναι "στην αλήθεια και στον Χριστό". Σύμφωνα με το προφίλ του στο Instagram, ο Πέρες είναι ερευνητής μονάδων εγκλημάτων, πιλότος και εκπαιδευτής K9.

Ο Μαδούρο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι οι χειροβομβίδες δεν εξερράγησαν και οι ειδικευμένες δυνάμεις της Βενεζουέλας αναζητούσαν τους "τρομοκράτες" πίσω από την επίθεση.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την επίθεση και ότι η περιοχή εξακολουθεί να διερευνάται για ζημιές. Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει έντονες διαμαρτυρίες εναντίον μιας κυβέρνησης που κατηγορούν για χρόνια κακοδιαχείριση και μία όλο και πιο αυταρχική συμπεριφορά. Από τον Απρίλιο, έχουν σκοτωθεί 80 διαδηλωτές, ενώ οι λεηλασίες σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό φαινόμενο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα