Βαριά ήττα για το κόμμα της Μέρκελ, από «Πράσινο»

Για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ έχασε τις τοπικές εκλογές στη Στουτγκάρδη. Στις κάλπες που στήθηκαν χθες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών νικητής αναδείχθηκε ο Φριτς Κουν, ο οποίος έγινε και ο πρώτος Πράσινος δήμαρχος που εκλέγεται σε πρωτεύουσα κρατιδίου της ομοσπονδίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα ενισχύσει τη δυναμική του κόμματος των Πρασίνων ενόψει των γενικών

εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013. Ο Φριτς Κουν απέσπασε το 52,9% των ψήφων, ενώ ο ανεξάρτητος Σεμπάστιαν Τούρνερ που υποστηρίχθηκε από το κεντροδεξιό μπλοκ της Ανγκελα Μέρκελ περιορίστηκε στο 45,3%. Αυτό ήταν το δεύτερο χτύπημα για την Καγκελάριο στη Βάδη - Βυρτεμβέργη, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Στουτγκάρδη. Πριν από δεκαοκτώ μήνες, οι Πράσινοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν το κρατίδιο από το κόμμα της Μέρκελ έπειτα από έξι ολόκληρες δεκαετίες χριστιανοδημοκρατικής κυριαρχίας. Ο Βίνφριντ Κρέτσμαν έγινε τότε ο πρώτος πρωθυπουργός ομοσπονδιακού κρατιδίου που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, ενώ ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ιστορική ήττα της Καγκελαρίου είχε προκαλέσει τότε πολλές ενδοκομματικές αναταραχές.

Η ήττα στη Στουτγάρδη από έναν Πράσινο ολοκληρώνει την έξωση των Χριστιανοδημοκρατών από το πλούσιο κρατίδιο της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Daimler και της Porsche, αλλά και πολλές μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην εξαγωγική δύναμη της Γερμανίας. Ο Κουν κατέβηκε στις εκλογές  με συνθήματα του τύπου «μπορείτε ακόμα και να κερδίσετε με πράσινες ιδέες». Υποστήριξε επίσης μια γενικότερη λιτότητα στα οικονομικά της πόλης αλλά και «οικολογικό εκσυγχρονισμό», όπως η προώθηση της πράσινης τεχνολογίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

bloomberg.com

Keywords
Τυχαία Θέματα