Β. Ιρλανδία: επικίνδυνοι πολιτικοί τριγμοί από τη σύλληψη Άνταμς

14:46 4/5/2014 - Πηγή: Antinews

Μέχρι την Κυριακή στις οκτώ το βράδυ έχει περιθώριο μετά την παράταση που ζήτησε και πήρε από τις δικαστικές αρχές να κρατήσει η αστυνομία τον Τζέρυ Άνταμς, ηγέτη του βορειοιρλανδικού κόμματος «Σιν Φέιν», πρώην βουλευτή και εκλεγμένο εκπρόσωπο της επαρχίας Λάουθ της Ιρλανδίας. Ο Άνταμς ανακρίνεται ως ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία μιας 37χρονης μητέρας δέκα παιδιών το 1972, η οποία είχε εκτελεστεί από τον IRA στη βάση λανθασμένων,

όπως αποδείχτηκαν εκ των υστέρων, πληροφοριών ότι ήταν πληροφοριοδότης των Βρετανών. H συνεχιζόμενη κράτησή του έχει πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στην βόρειο Ιρλανδία και προκαλεί τριγμούς στην ούτως ή άλλως πάντα εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από τη δεκαετία του ’90, με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του ’98.

Ο Άνταμς παρουσιάστηκε μόνος του στην αστυνομία την Τετάρτη το βράδυ μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της δολοφονίας από παλιά στελέχη του IRA που υποστηρίζουν ότι ήταν εις γνώση του η ομηρία και η εκτέλεση της 37χρονης, η οποία συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των λεγόμενων «εξαφανισμένων» της πολύχρονης αιματηρής διαμάχης στην βόρεια Ιρλανδία ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο και στους θιασώτες της ένωσης με αυτό και φυσικά τις βρετανικές δυνάμεις. Η διαμάχη είχε και θρησκευτική χροιά, καθώς οι περισσότεροι υποστηρικτές της Ένωσης ήταν προτεστάντες και οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας καθολικοί.

Το όνομα του Άνταμς ενεπλάκη στην υπόθεση μέσα από μαρτυρίες που δεκάδες πρώην μέλη του IRA έχουν δώσει τόσο στο Μπέλφαστ όσο και σε άλλες πόλεις (μεταξύ 2001 – 2006) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προφορικό ιστορικό αρχείο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου, γνωστό ως Belfast Project. Στα ηχογραφημένα αυτά αρχεία αποκαλύπτονται σειρά πληροφορίες για τη δράση και τις ενέργειες του IRA, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων, για πρώτη φορά, για την μεγάλη απεργία πείνας των μελών του στις φυλακές τη δεκαετία του ’80. Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από έναν ιρλανδο-αμερικανικό επιχειρηματία και έχει στοιχίσει περίπου 200.000 δολάρια. Προϋπόθεση για την κατάθεση των μαρτυριών ήταν ότι τα πάντα θα δημοσιευτούν μετά το θάνατο όσων μίλησαν. Εντούτοις, μέρος του υλικού το οποίο βρίσκεται κρυπτογραφημένο στο Κολλέγιο της Βοστώνης το οποίο είχε και την ευθύνη της όλης διαδικασίας, διέρρευσε πέρυσι μετά από νομική διαμάχη χρόνων του Κολεγίου με την Βορειοϊρλανδική αστυνομία που διεκδικούσε πρόσβαση στις μαρτυρίες.

Στη βάση αυτών των μαρτυριών έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις παλιών στελεχών του IRA το τελευταίο χρονικό διάστημα και κρατείται σήμερα ο Άνταμς, ο οποίος ουδέποτε διέψευσε τις σχέσεις του με τον IRA αλλά επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας της 37χρονης. Η υπόθεση έχει ανεβάσει σοβαρά και επικίνδυνα τους τόνους στην Β. Ιρλανδία. Ηγετικά στελέχη του «Σιν Φέιν», της πολιτικής έκφρασης, παλιότερα του IRA ο οποίος έχει δηλώσει από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής ότι «κατεβάζει τα όπλα», υποστηρίζουν ότι πίσω από την αστυνομική διαδικασία κρύβονται «πολιτικά κίνητρα» και ότι «ορισμένα σκοτεινά κέντρα φαίνεται ότι έχουν μια ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία στην Β. Ιρλανδία»

καλλιεργώντας μια εξαιρετικά «σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση». Μετά την ανακοίνωση της παράτασης της κράτησης του Άνταμς, η ηγεσία του «Σιν Φέιν» άφησε να εννοηθεί ότι «προς το παρόν δεν παίρνει καμία απόφαση, αλλά ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, θα εξεταστεί και η στάση του κόμματος απέναντι στην ίδια την ειρηνευτική διαδικασία». Η κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας υποστηρίζει η διαδικασία είναι απολύτως λογική και νόμιμη.

Η Β. Ιρλανδία τυπικά ανήκει ακόμη στην Μεγάλη Βρετανία αλλά έχει αυξημένο βαθμό αυτονομίας και δικό της κοινοβούλιο, υπηρεσίες, αρχές κλπ. Μετά τη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» του ’98, τμήμα των πολιτικών αποφάσεών της λαμβάνεται σε συνεργασία με την Ιρλανδία, αλλά σε ορισμένους τομείς τον πρώτο λόγο διατηρεί η Μ. Βρετανία, αν και η Ιρλανδία έχει δικαίωμα να επιμείνει. Πρακτικώς, η Β. Ιρλανδία έχει βρεθεί σε ένα πρωτοφανές ενδιάμεσο καθεστώς χωρίς ξεκάθαρα όρια που την υποχρεώνει να βαδίζει διαρκώς σε ένα τεντωμένο σχοινί χωρίς καμίας από τις δύο πλευρές που ενεπλάκησαν στην αιματηρή διαμάχη για την τύχη της επί δεκαετίες να μην είναι ουσιαστικά ευχαριστημένη. Η σχέση της με το Λονδίνο και η διεκδίκηση, από σημαντικό τμήμα της πολιτικής της σκηνής αλλά και του πληθυσμού, ανεξαρτησίας χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ενώ ιδιαίτερα μεταξύ της δεκαετίας ’60 και του ΄90, η διαμάχη πήρε αιματηρότατες διαστάσεις και μετρά, επισήμως, περισσότερους από 3.500 νεκρούς.

Πηγές: bbc, independent, the guardian, irish times

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα